Egymilliárd dollár értékű megállapodás

Olaszország 30 darab M-346-os kiképző repülőgépet szállít Izraelnek

Az olasz kormány jóváhagyta harminc kiképző repülőgép eladását Izraelnek az összesen több mint egymilliárd dollár értékű olasz-izraeli védelmi megállapodás keretében.

2012.07.20 14:30MTI

M-346-os kiképzőgépekről van szó, amelyekkel az izraeli légierőnél eddig használt A-4 Skyhawks repülőgépeket cserélik le. A kiképzőgépeket a Finmeccanica olasz haditechnikai cég szállítja Izraelnek az operációs rendszerekkel együtt. Az első M-346-ost 2014 közepén adják át - közölte a Finmeccanica.

A harminc kiképzőgép 850 millió dolláros üzlet, melyből a Finmeccanicával együttműködő többi olasz haditechnikai és űrkutatási vállalat, az Alenia Aermacchi, a Telespazio és a Selex Elsag is részesül.

Az olasz fél az Izraelben fejlesztett Optsat-3000 optikai műholdas rendszert vásárolta meg 200 millió dollárért.

A két védelmi tárca csütörtökön aláírt megállapodása szárnyakat adott a Finmeccanica tőzsdei részvényeinek.

Az olasz sajtó közben arról cikkezett, hogy a kormány gazdasági megszorításai a légierőt F-35-ös vadászgépei eladására kényszeríthetik. Giampaolo Di Paola védelmi miniszter a sajtóban nyilatkozva hangsúlyozta, hogy NATO-kötelezettségei teljesítése okán Olaszország nem mondhat le az F-35-ösökről, melyek számát a légierő az utóbbi években egyébként is 131-ről 90-re csökkentette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.