Titkos szavazás

Új indiai államfőt választottak

Titkos szavazással új államfőt választott Indiában csütörtökön az újdelhi törvényhozás tagjaiból és a szövetségi tagállami parlamentek küldötteiből álló elektori testület.

2012.07.19 17:00MTI

A voksolás eredményét csak vasárnap hozzák nyilvánosságra. Indiában az elnöki poszt elsősorban reprezentatív feladatokkal jár, de az új államfőnek fontos szerep juthat majd annak eldöntésében, hogy ki alakíthasson kormányt a 2014-es általános választások után. Az államfői posztért folyó versenyben szinte biztos befutónak számít a kormánykoalíciót vezető Indiai Nemzeti Kongresszus Párt színeiben induló hindu Pranab Mukherdzsi eddigi pénzügyminiszter, aki több baloldali és regionális párt támogatását élvezi. 

Vetélytársa a keresztény Purno Agitok Szangma volt parlamenti elnök, aki az ellenzéket vezető, erősen konzervatív Bharatíja Dzsanata Párt jelöltje. Az elektori testület 4896 tagú. Pratibha Patil, a 2007 júliusa óta hivatalban lévő elnök - egyben India első női államfője - nem újrázik, helyét két nappal a választás eredményének vasárnapi bejelentése után adja át. Az eddig a pénzügyi tárcát irányító 76 éves Mukherdzsi még az 1960-as években került be az újdelhi törvényhozásba.
 
Nem sokkal később Indira Gandhi akkori kormányfő ipari minisztereként tevékenykedett, majd több más tárca élén is állt az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt különböző kormányaiban. Kihívója, a 64 éves Purno Agitok Szangma az északkelet-indiai Meghálaja államból származik. Az indiai alsóház munkájában 1977 és 2008 között vett részt, 1996 és 1998 között annak elnöke volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.