Az orosz ortodox egyház feje szentelte fel

Kirill pátriárka felszentelte a katinyi áldozatok emlékére emelt templomot

Az orosz és a lengyel hadsereg katonái együtt vettek részt vasárnap a katinyi (Katyn) tömeges kivégzések emlékhelyénél emelt templom megnyitásán.

2012.07.15 15:10MTI

Az új templomot, amelynek bejáratánál az orosz állami hírügynökség beszámolója szerint katonák és cserkészszervezetek tagjai adtak díszőrséget, az orosz ortodox egyház feje szentelte fel. Kirill pátriárka a szertartáson reményét fejezte ki, hogy a templom hozzájárul majd az Oroszország és Lengyelország közötti viszony fejlődéséhez.

A hófehér templom alapkövét még 2010 márciusában tették le Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel miniszterelnök részvételével.

Az emlékközpont területén, a Szmolenszk melletti katinyi erdőben nyugszik az 1930-as évek sztálini elnyomása idején kivégzett mintegy tízezer szovjet állampolgár, illetve több mint négyezer áldozat az ugyanitt 1940 tavaszán kivégzett lengyel hadifoglyok és civilek közül.

1940-ben a katinyi erdőben és másutt lengyel becslések szerint több mint 20 ezer olyan lengyel katonát, civilt, tisztviselőket és tanárokat végeztek ki, akik a Molotov-Ribbentrop-paktum nyomán orosz fennhatóság alá került lengyel területeken estek fogságba.

A Szovjetunió sokáig azt állította, hogy a lengyelek a Szovjetuniót megtámadó németeknek estek áldozatul. Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke 1990-ben ismerte el Moszkva felelősségét a katinyi tömegmészárlásért, de a vonatkozó dokumentumok teljes feltárása még ma is várat magára. A hivatalos nyomozást az orosz ügyészség 2004-ben lezárta, az áldozatok rokonai eredmény nélkül merítettek ki minden jogi lehetőséget a nyomozás folytatásának kicsikarására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.