Méreginjekciót kap a szellemi fogyatékos

Kivégzik Charlie Gordont

Egy hét múlva kivégeznek egy 52 éves foglyot Georgia államban, dacára annak, hogy a bíróság szellemi fogyatékosnak ítélte.

2012.07.14 10:49Konrád - ma.hu
Warren Hill (Fotó: murderpedia)

Bár a család rengeteg kérvényt nyújtott be, hacsak kegyelemben nem részesül, Warren Hill július 18-án méreginjekciót kap. Még 1991-ben az ügyében ítélkező bíró egyetértett abban, hogy a férfi “szellemi fogyatékos” az állam legfelsőbb bírósága mégis úgy véli, ez nem elég ok, hogy megkíméljék a fogvatartott életét. Noha Georgia volt az első állam, ahol megtiltották a szellemi fogyatékosok kivégzését, itt esik a legszigorúbb elbírálás - minden kétséget kizáróan – alá, ki minősül annak.

Hill IQ-ja 70-es (akárcsak a Virágot Algernonnak című Daniel Keyes regény főhősének, Charlie Gordonnak, rá utaltunk a címben is – a szerk.), amit szellemi fogyatékosnak minősítenek, igaz a felső határ közelében van. Halálos ítéletét az állami legfelsőbb bíróság 2003-ban újította meg, mivel úgy találták, a fogyatékosságot nem lehet “minden kétséget kizáróan” bebizonyítani.

A feljebbviteli bíróság szintén úgy véli, az ítélet hibás, mégis a szövetségi bíróság nem szól bele az állami bíróság döntésébe. Az Amnesty International tiltakozásba kezdett mondván, bármely más államban követi el bűnét, a férfi nem került volna a halálsorra.

Hill még a nyolcvanas években került börtönbe barátnője megöléséért, majd 1991-ben állt újra bíróság elé mivel halálra verte cellatársát. Bár az USA alkotmányának kiegészítésében szigorúan tiltják a halálbüntetést szellemi fogyatékosok esetében, Georgia államban 30-as vagy alacsonyabb IQ szükségeltetik ahhoz, hogy erre hivatkozva kerülje el valaki a méreginjekciót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.