"Fekete menet"

Gumilövedékekkel lőttek a bányászokra a rohamrendőrök Madridban

Összecsaptak Madridban a tiltakozó bányászok a rohamrendőrökkel szerdán, a rendőrök gumilövedékkel lőttek a tiltakozókra, akik kövekkel, petárdákkal és üvegekkel dobálták meg őket.

2012.07.11 17:41MTI

Szemtanúk szerint a gumilövedékek legalább tíz embert eltaláltak.

A bányászok kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rohamrendőröket, miután azok megpróbálták feloszlatni a tüntetést. A spanyol ipari minisztérium épülete előtt több ezren gyűltek össze, hogy a megszorítások ellen tiltakozzanak.

Több száz bányász napokon át menetelt Spanyolország északi részének különböző tájairól, Asztúriából, Kasztília és León autonóm közösségből és Aragóniából a főváros felé, hogy a szénbányászat állami támogatásának csökkentése ellen tiltakozzon Madridban. Az úgynevezett "fekete menet" több mint két hétig tartott, és négyszáz kilométernél is többet tett meg. A bányászok kedden érték el a spanyol fővárost.

A spanyol kormány az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében 2018-ig fokozatosan teljesen megszünteti a szénbányászat állami támogatását. Az idei költségvetésben a tavalyi 301 millió euróval szemben már csak 111 milliót szán a kormány a szénbányászat támogatására.

A spanyolországi szénbányászat az elmúlt húsz évben folyamatosan leépült. Jelenleg már csak mintegy negyven létesítmény üzemel, többségük az ország északi részén. A tiltakozó bányászok attól tartanak, hogy az állami támogatás csökkenése miatt a spanyol bányák elveszítik versenyképességüket az olcsóbb importtal szemben. Úgy vélik az állami támogatások tervezett fokozatos megszüntetése a "bányák halálát" jelenti, és 8000 bányász és az iparágban közvetve érintett 30 ezer ember mind utcára kerülhet.

A madridi kormány kijelentette, nem változtat a szénbányák állami támogatását csökkentő döntésén. A kabinet kitart amellett, hogy szükség van a kiadások megnyirbálására, mert a spanyol gazdaság második éve zsugorodik, az államháztartás hiányát pedig a tavalyi GDP-arányos 8,9 százalékról a nemzeti össztermék 6,3 százalékára kell csökkenteni az idén, miközben a munkanélküliek aránya kis híján eléri a 25 százalékot, ami a legmagasabb az egész eurózónában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.