A bőrt is széppé teszi a csemege

Spanyol olívabogyóval a jó alakért és az egészségért

A spanyol olivabogyó nem csupán egészséges, de a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó alakunk megőrzéséért is felel, ráadásul a bőrünkre is jótékony hatással van.

2012.07.03 11:44ma.hu

A tévhitek ellenére a spanyol olívabogyó 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben. Az alacsony kalóriatartalom főként a 77% fölötti a telítetlen zsírsav-összetételnek köszönhető. Ez nem csupán alakunkra, de egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

Fotó: RedLemon


Valóban igaz, hogy a spanyol olívabogyó jótékony hatással van az egészségünkre, a benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően. Érdekessége kétség kívül a kivételes összetételében rejlik, hiszen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely a szív- és érrendszer egészséges működéséért felel, emellett rendkívül gazdag E-vitaminban, ami természetes antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a sejtöregedést. 5%-os rosttartalma miatt pedig az emésztőrendszer működését is segíti” – mondta el Dusa Fanny táplálkozási tanácsadó.

A spanyol olívabogyó 50%-a víz. A közepes zsírtartalmú kicsi magok könnyedén eltávolíthatók a bogyó belsejéből, így megízlelhető a finom húsa. Nem csupán a test számára szükséges aminosavakat tartalmazza, de kalóriaszegény összetételének köszönhetően 7 db spanyol olívabogyó csupán 37 kalóriát tartalmaz.

A spanyol olíva a bőrre is jótékony hatást gyakorol, magjai természetes mélytisztító hatásúak, eltávolítják az elhalt hámsejteket, és gyönyörű kinézetű bőrt kölcsönöznek.

Kukoricalepényke paradicsomszósszal és szardellával

Fotó: RedLemon

Hozzávalók 4 személyre:
- 10 szem magozott fekete olajbogyó
- 1 reszelt pararicsom
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- friss oregánó vagy bazsalikom
- só és bors
- szardella

Lepénykéhez:
- 75 g kukoricaliszt
- 25 g finomliszt
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- víz

Elkészítés
Lepényke: Összekeverjük a búza- és kukoricalisztet a sóval, egy kis víz hozzáadásával, és addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz. Pihentetjük a tésztát.
Ezután kis golyókat formázunk belőle, amiket az ujjunkkal ellapítunk. Serpenyőben sütjük ki egy kis olívaolajon. Hagyjuk kihűlni.

A darált paradicsomot olajjal, oregánóval vagy bazsalikommal, valamint sóval és borssal elegyítjük. A szardellát vízzel mossuk le, hogy ne legyen túl sós.

A kis lepénykéket szardellával, egy kis pararicsomos szósszal és a tetejükön néhány szelet olívabogyóval tálaljuk. Díszíthetjük újhagymával is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.