Csak kedden döntenek?

A román AB még nem döntött Basescu ügyében

Hét órányi ülésezés után sem hozta meg döntését hétfőn a román alkotmánybíróság Traian Basescu államfő felfüggesztése ügyében. Az ülés késő este még tartott.

2012.07.09 21:29MTI

A román alkotmánybíróság helyi idő szerint 14 órakor kezdte meg ülését, amelynek napirendjén az államfői poszt "megüresedésének" tudomásul vétele (az államfő felfüggesztéséről szóló parlamenti határozat érvényesítése) és az ideiglenes államfő megnevezése szerepel. A felfüggesztésről hozott parlamenti határozat után Traian Basescu az alkotmánybírósághoz fordult. Basescu szerint a parlament csak az alkotmányt sértő súlyos tettekért függeszthette volna fel őt, nem pedig nyilatkozatokért. Érveit személyesen mondhatta el az alkotmánybíráknak, amikor hétfőn fél órára megjelent a taláros testület előtt. 

Basescu látogatását az alkotmánybíróságon Victor Ponta miniszterelnök nyomásgyakorlásnak minősítette, ugyanakkor leszögezte, hogy bármi is lesz az alkotmánybíróság döntése, kormánya azt tiszteletben tartja. A taláros testületnek az államfő felfüggesztésével összefüggő egyéb alkotmányossági óvások ügyében is döntést kell hoznia. A kétkamarás parlament múlt kedden leváltott ellenzéki elnökei is panaszt emeltek az alkotmánybíróságnál eltávolításuk miatt, amelyet szabálytalannak tartanak. 

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) óvást emelt két törvénymódosítás miatt is, amelyekkel a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) megkönnyítette Traian Basescu elmozdítását. A román alkotmánybíróság kedden kilenc órára újabb ülést tűzött ki, ezért nem kizárt, hogy hétfőn este elhalasztja a döntést Traian Basescu államfő felfüggesztése ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.