Több mint 500 év börtönbüntetés összesen

Rekordnagyságú uniós támogatást utaltatott vissza az EU csalásellenes hivatala tavaly

Rekordnagyságú, összesen 691 millió eurónyi szabálytalan módon elköltött európai uniós pénzt utaltatott vissza tavaly az EU csalásellenes hivatala, az OLAF.

2012.07.03 18:07MTI

Az Európai Bizottsághoz tartozó - de tevékenységét független módon végző - hivatal kedden Brüsszelben ismertetett éves jelentéséből kiderül, hogy a visszaszerzett összegek között a felzárkóztatási (strukturális) támogatásként vagy agrárkifizetésként átutalt pénzek, valamint bizonyos vámtételek képviselik a legnagyobb arányt (525 millió, 34 millió, illetve 114 millió eurót). 2009-ben 251, tavalyelőtt 68 millió euróra rúgott a teljes visszafizettetett összeg. A jelentésből az is kiderül, hogy a hivatal nyomozásai révén felfedett csalásokban az EU-tagországok bíróságai összesen több mint 500 év börtönbüntetést osztottak ki. 

Tavaly a hivatal több mint 400 ügy nyomozását vezette vagy segítette, ebből 178 volt új. Giovanni Kessler, az OLAF vezérigazgatója a jelentést ismertetve azt is jelezte, hogy az efféle bűnügyek egyre inkább több országot érintenek, ezért indokolt, hogy a csalásellenes harcot uniós szinten kezeljék. Az OLAF azt követően jött létre az EU-n belüli csalások elleni fellépésre, hogy a kilencvenes évek végén egy ilyen jellegű botrányos ügy az Európai Bizottság akkor Jacques Santer elnökölte testületének lemondásához vezetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.