Még mindig a legmegbízhatóbb

Csökken Václav Klaus támogatottsága

Továbbra is Václav Klaus államfőt tartják a csehek a legmegbízhatóbb hazai politikusnak, de támogatottsága az utóbbi időben rohamosan csökken.

2012.07.03 14:15MTI

A legújabb, júniusi országos felmérés szerint Klausban a megkérdezettek 48 százaléka bízik. Ez kerek húsz százalékkal kevesebb, mint 2010 júniusában - közölte a CVVM prágai akadémiai közvélemény-kutató intézet kedden. Az idei márciushoz viszonyítva a csökkenés egyszázalékos. Csehországban az 1990-es évek közepe óta készítenek rendszeres felméréseket a 27 vezető politikus elfogadottságáról. Most a második helyen Pavel Rychetsky, az alkotmánybíróság elnöke végzett 43 százalékkal, a harmadikon pedig Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata (ODS) elnöke 39 százalékkal. Rychetsky támogatottsága két százalékkal emelkedett, míg Nemcováé március óta nem változott. 

Meglepetésnek számít, hogy négy százalékkal emelkedett Petr Necas miniszterelnök (ODS) elfogadottsága, mégpedig 23 százalékra. Ez azonban csak a 10. helyre elegendő. Necas elfogadottságának emelkedése azért különös, mert kormánya a rendszerváltás utáni legnépszerűtlenebb cseh kabinet. 

A kormány elfogadottsága jelenleg 15 százalékos. Necast Vojtech Filip, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke is megelőzi 25 százalékkal. Bohuslav Sobotka, a legnagyobb ellenzéki párt, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke 38 százalékkal a negyedik a népszerűségi rangsorban. A csehek legkevésbé Miroslav Kalousek pénzügyminiszternek, valamint Alexandr Vondra védelmi miniszternek hisznek. Kalouseket a megkérdezettek 68, míg Vondrát 67 százalék nem tartja megbízható politikusnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.