Az új kormányzó beiktatási beszéde

Hongkong kitart a demokrácia mellett

Hongkong új kormányzója a jog uralmának fenntartását, a szabadság és a demokrácia megvédelmezését, a kormányzás tisztaságát és a stabilitás megőrzését ígérte beiktatási beszédében vasárnap.

2012.07.01 09:20MTI

Leung Csun-jing (Leung Chun-ying) a különleges közigazgatási övezet negyedik terminusát kezdő kormányzatának eskütétele alkalmából beszélt Hongkong Kínához való visszatérésének 15 évfordulóján.

Az eseményen jelen volt Hu Csin-tao (Hi Jintao) kínai államelnök.

"Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy megvédjem az emberi jogokat, hogy a sajtószabadságot és a média függetlenségét tiszteletben tartsák" - hangoztatta a kormányzó. Hozzátette: az új kormányzat fenntartja az "egy ország két társadalmi rendszer és a hongkongiak igazgatják Hongkongot" elveket, megvalósítva ezáltal a magas szintű autonómiát.

Hu Csin-tao felszólalásában Hongkong gazdaságáról megállapította, hogy a legszabadabb és a legnyitottabb, valamint az egyik legversenyképesebb és legdinamikusabb a térségben, illetve a világon. Egyben a szárazföldi Kína erőteljes gazdasági növekedésének kihasználására bíztatta a hongkongi üzletembereket.

Eredményei alapján igazolva látta a Hongkongra vonatkozó központi politika helyességét és megállapította: "Hongkong polgárai sosem élvezték olyan széles körben demokratikus jogaikat és a szabadságot, mint ma".

Ugyanakkor arról beszélt, hogy egyensúlyban kell tartani az "egy ország" elvhez történő ragaszkodást és a "két társadalmi rendszer" elv tiszteletét. Ez azt is jelenti - magyarázta - hogy a különleges közigazgatási övezetben is meg kell védeni a nemzeti érdekeket, el kell utasítani a "külső erők beavatkozását" Hongkong ügyeibe.

A hongkongi média az évfordulóhoz és az államelnök látogatásához kapcsolódóan másként gondolkodó tüntetők véleményét is közölte. Többen a hongkongi választási rendszert bírálták, amely nem ad lehetőséget a közvetlen kormányzóválasztásra. Peking ígérete szerint erre legközelebb 2017-ben kerülhet sor. Mások a fejlődéssel járó negatívumokat kifogásolták, így a világon a legmagasabbak közé tartozó ingatlanárakat, a szegények és a gazdagok közti jövedelemkülönbségek növekedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.