Nyugalomra intette bírálóit Hongkong új vezetője

Leung Csun-jing hitet tett a demokrácia vívmányai mellett

Hitet tett a demokrácia vívmányai mellett az új hongkongi kormányzó, Leung Csun-jing (Leung Chun-ying), miután vasárnap ezrek tüntettek ellene, s azzal vádolták Pekinget, hogy "benne volt a keze" Leung megválasztásában.

2012.04.02 08:59MTI

Hongkong első számú vezetője közleményében azt ígérte, hogy "alázatosan" meghallgatja és komolyan figyelembe veszi az emberek véleményét. Biztosította a hongkongiakat afelől, hogy vigyáz a szabadságra, az emberi jogok tiszteletben tartására, a demokráciára és a jogállamiságra, mert ezek "Hongkong alapértékei".
   
Leung hangoztatta: tiszteletben tartja az emberek véleménynyilvánításának jogát, azt, hogy kifejezzék eltérő nézeteiket. A hongkongi különleges közigazgatási övezet és a központi kormány közötti viszonyról szólva megjegyezte, szigorúan betartatja az "egy ország, két társadalmi rendszer" elvét, azt, hogy Hongkongot polgárai irányítják, és biztosított számunkra az autonómia magasabb foka.
   
Sajtóbeszámolók szerint Hongkongban vasárnap ezrek vonultak a központi kormány összekötő irodájához, amelyet előzőleg kordonnal vettek körbe. A tüntetők transzparenseikre az "egy ember, egy szavazat", valamint a "Leung Csun-jing, mondj le!" jelmondatokat írták. Egy fekete alapú felirat a gyász kínai karakterét ábrázolta, "a demokrácia halálát" jelképezve.
   
A kordonon belülre bejutni akaró tiltakozók és a mintegy 200 rendőr között összetűzés tört ki, a rendőrök szórványosan könnygázt vetettek be, többeket figyelmeztettek, de végül senkit nem állítottak elő.
   
A szervezők szerint 15 ezren voltak, a rendőrség viszont 5300-ra tette a demonstrálók számát. Este 10 óra körül a tüntetők békésen elvonultak - írja a hongkongi South China Morning Post.
   
Az 57 éves Leungot március 25-én választotta meg az 1200 tagú választási bizottság. Az 1132 leadott voksból 689-et kapott. A választási hadjárat során őt is, de a korábban nyerésre esélyes Henry Tang Jing-jent (Tang Ying-yen) is megvádolták azzal, hogy "Peking embere". A hongkongi közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek többsége a jelöltséget megszerző egyetlen politikusra sem szavazott volna.
   
A választási bizottságba a társadalmi, üzleti, egyházi élet különböző rétegeiből meghatározott arányszámoknak megfelelően választanak, illetve delegálnak tagokat. Kormányzót ötévente választanak, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.
   
A Kínához 1997-ben visszacsatolt volt brit gyarmat területén a politikai berendezkedést 50 évre garantálták. Pekingi ígéretek szerint legközelebb, tehát 2017-ben már közvetlenül választhatják kormányzójukat a hongkongiak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.