A rádió évek óta alulfinanszírozott

Felmentését kérte a román közszolgálati rádió éléről Demeter András István

A román parlament alsó- és felsőházához intézett levelében pénteken felmentését kérte Demeter András István a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója.

2012.06.29 14:20MTI

Az MTI-hez is eljuttatott levélben az elnök-vezérigazgató közölte, az intézmény évek óta alulfinanszírozott, és ő már minden törvényes eszközt kimerített, amely a rádió anyagi helyzetét stabilizálhatná. Szerinte a felelős állami hatóságok nem tartották tiszteletben a törvény előírásait, és veszélybe került a rádióadások sugárzása. Demeter megemlítette, a szakminiszter sem közölt semmi biztatót a jövőre nézve. Demeter András István az MTI-nek elmondta, nem föltétlenül távozni akar a tisztségből, hanem meg akarja oldani a rádió áldatlan anyagi helyzetét. 

Hozzátette, jelenleg csak hetekre biztosított a rádió működése, és vagy pénz hiányában is elfogadja a műsorszórási szolgáltatásokat, ezzel pedig maga is megszegi a törvényt, vagy pedig arra kényszerül, hogy rádiócsatornákat zárjon be. "A mandátumom nem ad morális jogot arra, hogy csatornákat zárjak be" - jelentette ki az elnök-vezérigazgató. Demeter hozzátette, a törvény szerint a 13 tagú igazgatótanács saját soraiból választ új elnököt, ő viszont már nem pályázza meg az elnöki posztot. 

"Bízom benne, hogy egy másik elnök meg tudja szerezni azt a támogatást, amelyet én nem kaptam meg az állam különböző struktúráitól" - jelentette ki Demeter. E struktúrák sorában a pénzügyminisztériumot és a távközlési minisztériumot említette. Demeter András István azt követően kérte felmentését a rádió éléről, hogy kedden a román parlament két háza elfogadta a rádió elmúlt éveit értékelő jelentéseket. A 2010-ben kinevezett igazgatónak még két év lenne hátra a mandátumából, első két évében a rádió nyereséggel zárt. A román közszolgálati rádió bukaresti, marosvásárhelyi, kolozsvári és temesvári stúdiója sugároz magyar nyelven is műsorokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.