Bűnös vagy áldozat?

Megosztja a román közvéleményt a Nastase-ügy

Romániában öt nappal az események után sem lankad a közvélemény érdeklődése a Nastase-ügy iránt: televíziós vitaműsorok, internetes fórumok és újságcikkek tucatjai foglalkoznak a szabadságvesztésre ítélt volt miniszterelnök titokzatos öngyilkossági kísérletével.

2012.06.25 10:42MTI

Szerdán három és fél évnyi pereskedés után a legfelsőbb bíróság jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte illegális kampányfinanszírozásért és befolyással való visszaélésért Adrian Nastase volt miniszterelnököt. Az elítéltet azonban nem rendőrautóval, hanem mentővel vitték el otthonából, mivel a letartóztatáskor állítólag öngyilkos akart lenni, és egy revolverrel meglőtte magát. A drámai fordulat mesteri húzásnak bizonyult. A politikai korrupció elleni - Romániában eddig példa nélküli - bírói fellépésből bulvársztori lett, amelynek során az elítélt áldozattá vált, Nastase pártja pedig nem megtépázva, hanem megerősödve került ki a történetből.
 
A kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) ugyanis Traian Basescu államfő bosszújának tartja, hogy a korrupcióellenes ügyészség vádat emelt Nastase ellen, és azt sugalmazza, hogy a bíróság politikai megrendelésre, részrehajló ítéletet hozott. A külföldi lapok szerint új korszak kezdetét jelzi, hogy egy rendszerváltás utáni miniszterelnököt korrupcióért küld rács mögé az igazságszolgáltatás. Romániában az embereket inkább az érdekli, hogyan is történhetett, hogy Nastase maga ellen fordította fegyverét, tényleg a letartóztatási paranccsal érkező rendőr mentette-e meg az életét. 

Nastasét nem vitték azonnal börtönbe. Napokig a hatóságok is egymásnak ellentmondva nyilatkoztak arról, hogy az időközben megműtött és napokig kórházban ápolt Nastasénak mi a státusa. Az első napon Ioan Rus belügyminiszter azt mondta: rendőri őrizet alatt van, kórházi lábadozása beleszámít börtönbüntetésébe. Kiderült azonban, hogy nem készült el a jegyzőkönyv a rabosításáról, semmilyen büntetés-végrehajtási intézmény nem vette át az elítéltet. Pénteken a rendőrség átiratban érdeklődött a kórháznál, hogy Nastase állapota lehetővé teszi-e a rabkórházba való átszállítását, ám a levél a hivatali idő után érkezett, így arra csak hétfőn válaszolnak. 

A hétvégén Monica Macovei európai parlamenti képviselő, volt igazságügyi miniszter Rus lemondását követelte, arra hivatkozva, hogy a belügyminiszter törvénytelen módon alkudozott egy elítélttel letartóztatásának körülményeiről. Rus ugyanis saját bevallása szerint szerdán felhívta Nastasét, állítólag azért, hogy a nagy médiaérdeklődéssel kísért letartóztatásnál elkerülje a kínos jeleneteket. "Hány elítéltet hívott fel eddig a belügyminiszter, hogy megérdeklődje, miként méltóztatik börtönbe vonulni? Parancsol-e elsötétített ablakú autót, kér-e bilincseket, tolassanak-e be érte a garázsba, vagy jó lesz a főbejáratnál is?" - ironizált az EP-képviselő.

A belügyminiszter vasárnap azt mondta: nem mindennapos esemény Romániában egy volt miniszterelnök letartóztatása, ezért avatkozott be személyesen az ügybe. Azt szerette volna elkerülni, hogy az összes hírtelevízió által élőben közvetített letartóztatást kommandósokkal és az ajtó betörésével hajtsák végre. Közben azonban Nastase félreérthetetlenül jelezte neki, hogy készül valamire: állítólag azt mondta Rusnak, hogy nem hagyja el a házat. Rust azonban nemcsak a PSD-vel szemben álló, néppárti EP-képviselő támadja. 

Több tv-műsorban és internetes fórumon firtatják, vajon miért volt neki fontosabb Nastase imázsa, mint beosztottjai biztonsága? "Hogy lehet az, hogy egy olyan emberhez, akiről az egész ország tudja, hogy vadász, akinek húsz lőfegyver van a lakásában, és aki ráadásul már előre bejelentette, hogy nem akar börtönbe menni, két civil ruhás, talán éppenséggel fegyvertelen rendőrt küld a miniszter, miközben más esetekben pitiáner bankkártya-hamisítókat is álarcos kommandósok tepernek a földre egy-egy házkutatásnál, nehogy valamilyen számítógépes vírust rántsanak elő a farzsebükből" - gúnyolódott szombaton az egyik román hírtelevízió műsorvezetője.
 
Az esettel kapcsolatban sokan azt is megkérdőjelezik, hogy Nastase valóban öngyilkos akart-e lenni, és vajon nem egy megrendezett színjátékkal vezetik-e az orránál fogva az országot? Mihai Giurgea újságíró azt bizonygatta a blogján, hogy csak színjátékról van szó. Szerinte nem volt semmilyen lövés, mert az alig néhány méternyire lévő száz újságíró egyike sem hallott dörrenést. Azt is gyanúsnak találja, hogy Nastasét a kórházban kizárólag PSD-s orvosok ápolják, köztük két volt egészségügyi miniszter, akiknek korrupció-, illetve plágiumgyanú miatt kellett megválniuk tisztségüktől. Giurgea azt is érthetetlennek tartja, hogy Nastase megvárta a rendőrt az öngyilkossággal, noha már órákkal előtte elszánta magát a halálra. 

A másik oldalon eközben Nastase hívei és az önkormányzati választásokon győztes PSD szimpatizánsai megvetően beszélnek a kételkedők embertelen, minden részvétet nélkülöző hozzáállásáról. Macovei EP-képviselőt gyűlölködő erkölcsi nyomoréknak nevezik, akibe egy cseppnyi emberség sem szorult. A történtekért Basescu államfőt teszik felelőssé, mondván, hogy Nastase az ő személyes bosszújának az áldozata, amelyhez az elnök állítólag befolyása alatt álló ügyészeket és bírákat használt fel. Liviu Dragnea, a PSD főtitkára vasárnap kijelentette: pártja nem határolódik el Nastasétől, és a Nastase nevével jelzett korszak még nem zárult le. "A volt miniszterelnöknek lesz még mondanivalója a román politikában" - jósolta a párt főtitkára, hozzátéve: a PSD mindent megtesz azért, hogy segítse Nastasét és családját ennek a nehéz időszaknak az átvészelésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.