Mohamed Murszi nyerte az elnökválasztást

Egyiptom - Szabálytalanságok történtek az elnökválasztáson Safík szerint

Biztonsági körökből származó keddi információk szerint Mohamed Murszi, a Muzulmán Testvériség jelöltje nyerte a vasárnapi egyiptomi elnökválasztást, ellenfele, Ahmed Safík azonban számos körzetben óvást nyújtott be, szabálytalanságokra hivatkozva.

2012.06.19 15:43MTI

Safík támogatói arra hivatkoztak, hogy a Muzulmán Testvériség számos választókörzetben nagy tömegben, szervezetten szállította az urnák elé a szavazókat, amit az egyiptomi választási törvény tilt.

Hétfőn mindkét jelölt győztesnek kiáltotta ki magát. Hivatalos végeredmény csütörtökön várható.

Ezzel párhuzamosan az országot irányító katonai tanács vasárnapi alkotmányos deklarációját követően újabb intézkedéseket hozott a jövendőbeli elnök jogköreinek szűkítésére. Az állami média keddi jelentései szerint Mohamed Huszein Tantavi, a Legfelsőbb Katonai Tanács elnöke Abdelmumin Foda tábornokot nevezte ki az elnöki hivatal élére. Egy másik rendeletében egy, a költségvetési kérdésekben döntési jogkörrel rendelkező tanácsot hozott létre az elnöki hivatalon belül.

A katonai tanács hétfőn azt ígérte, hogy június végéig átadja a hatalmat a majdani elnöknek, a testület egy tagja pedig úgy nyilatkozott, hogy nem áll szándékukban csorbítani az államfő jogköreit.

A katonai tanács lépései és a parlamentet feloszlató múlt csütörtöki alkotmánybírósági döntés elleni tiltakozásul a Muzulmán Testvériség kedd délutánra tömegmegmozdulást jelentett be a Tahrír térre, amely a tavalyi forradalom bölcsője volt.

Eközben egy kairói közigazgatási bíróság jelenleg is vizsgálja, hogy a Muzulmán Testvériség és a hozzá tartozó Szabadság és Igazságosság (PLJ) párt legális-e.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.