A "sárkánykemencék" fénykora

Ősi égetőkemence másolatát építik meg a kínai porcelánkészítés fellegvárában

Egy ősi égetőkemence másolatát építik meg a dél-kínai Csianghszi (Jiangxi) tartományban fekvő Csingtöcsen (Jingdezhen) városában, a kínai porcelángyártás fellegvárában.

2012.06.17 10:45MTI

A különleges égetőkemencét "sárkánynak" is becézik, mivel olyan, mint egy lejtőn fekvő tűzokádó fenevad. A kemence eredete az i.e. 475-től az i.e. 221-ig tartó "harcoló államok korába" nyúlik vissza. A másolat alapterülete a tervek szerint 30,08 négyzetméternyi, tűztere 1,2 méter magas lesz.

Az ősi gyakorlatnak megfelelően az égetőkemencét fenyőfával fogják fűteni - mondta Li Meng, a Csianghszi tartománybeli kerámiakutató intézet vezetője. A porcelánipar fokozatos fejlődése és az égetőkemencék alakjának tökéletesítése nyomán a sárkánykemencék a Szung-dinasztia (960-1279) idején élték fénykorukat.

A most készülő sárkány előtt már több ősi-stílusú égetőkemencét is sikerrel felépítettek, illetve begyújtottak Csingtöcsenben. 2009-ben egy 300 esztendős, fatüzelésű kerámia kemence másolatát - fajtájának legnagyobb példányát - készítették el a városban. Egy évvel később pedig a Ming-dinasztia (1368-1644) korából származó Gourd égetőkemence tökéletes másolatát építették meg.

A csingtöcseni kerámiagyártás kulturális örökségvédelméért felelős központ vezetője, Csou Zsung-lin (Zhou Ronglin) szerint a város több hagyományos, mára azonban teljesen eltűnt égetőkemencét szeretne újjáépíteni a jövőben. "Az ősi stílusú kemencék felépítése és begyújtása révén, sokkal hatékonyabban tudjuk megőrizni a kemenceépítési, illetve kerámiaégetési technikákat" - tette hozzá.

A mintegy 1700 éves múltra visszatekintő kerámiagyártásnak köszönhetően, Csingtöcsen neve több száz éven át egyet jelentett a legkiválóbb minőségű porcelánokkal világszerte. A sárkánykemence építésének a kínai nemzeti kulturális örökség napjához igazítva kezdték meg a múlt hét végén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.