A Hollande-ot támogató pártok lehetnek többségben

Vasárnap lesz a választások második fordulója Franciaországban

Egy hónappal a szocialista Francois Hollande elnökválasztási győzelme után a nemzetgyűlési választások vasárnapi második fordulójában várhatóan a parlamentben is a baloldal kerül többségbe, és felhatalmazást kap a kormányzásra az elkövetkező öt évre. Elképzelhető, hogy több mint 25 év után ismét lesznek szélsőjobboldali képviselők a parlament alsóház

2012.06.15 13:34MTI

A pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések szerint a first lady keddi Twitter-bejegyzése miatt kirobbant érzelmi-politikai botrány nem befolyásolja a választókat, akik továbbra is az Hollande-ot támogató pártoknak adnának többséget a nemzetgyűlésben.

Valérie Trierweiler mikroblogjában azután kívánt sok sikert Ségolene Royal ellenfelének a La Rochellei-i választókörzetben, hogy az államfő nyilvánosan biztosította személyes támogatásáról négy gyermeke anyját, aki esélytelenebbnek számít, és vereség esetén akár az országos politikából való távozásra is kényszerülhet.

Több közvélemény-kutatóintézet azt prognosztizálja, hogy az elnököt adó Szocialista Pártnak egyedül meglehet az abszolút többsége az alsóházban, és nem lesz szüksége a többi baloldali erőre, a Zöldekre, valamint a radikális és kommunista Baloldali Frontra a törvények megszavazásához. Az 577 képviselői helyből a szocialisták 297-332-öt szerezhetnek meg, az abszolút többség 289.

Ez utóbbi helyzet megkönnyítheti Hollande-nak azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek Franciaországban, s amelyeket a számos kérdésben a szocialistáktól eltérő álláspontot képviselő radikális baloldal nem biztos, hogy megszavazna a parlamentben. Az elnök konkrét lépésekről még nem ejtett szót, de ígéretet tett arra, hogy 2013-ig három százalék alá szorítja a GDP-arányos államháztartási hiányt, 2017-re pedig egyensúlyba hozza a költségvetést.

A first lady és az államfő volt partnere közötti rivalizálás felszínre kerülése megtépázta Hollande-nak a "normális elnökségről" kialakított imázsát, amelynek lényege a magánélet és a politika teljes szétválasztása volt. Emiatt a két forduló közötti kampányban háttérbe szorultak a tisztán politikai kérdések, mint például a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) és a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) közötti együttműködés.

Az első fordulóban viszonylag jó teljesítménnyel 35 százalékot elért jobbközép elutasította a baloldalnak azt a javaslatát, hogy a két nagy demokratikus párt támogassa egymás jelöltjeit azokban a választókörzetekben, ahol az FN is bekerült a második fordulóba, s így akadályozza meg a szélsőjobboldal bekerülését a parlamentbe. Jean-Francois Copé, az UMP főtitkára ugyanakkor az FN-nel való együttműködést is kizárta, erre azonban helyi szinten több körzetben is akad példa. A Nicolas Sarkozy volt elnök távozása miatt karizmatikus vezető nélkül maradt jobboldal nagyon megosztott a kérdésben.



Az első fordulóban 13,6 százalékot elért FN-nek így maradt esélye arra, hogy 1986 után ismét képviseltesse magát a nemzetgyűlésben, annak ellenére, hogy miután Franciaországban nincs pártlista, s a választók csak egyéni jelöltekre szavaznak, az önállóan induló kisebb pártoknak nincs sok esélyük képviselői helyet szerezni. A szélsőjobboldalnak maximum három mandátum juthat.

Az 577 választókörzetben 36 képviselőt választottak meg az első fordulóban, azaz ennyien kaptak több mint ötven százalékos támogatottságot múlt vasárnap, 34 helyen pedig nem ketten, hanem hárman mérkőznek meg a második fordulóban. Ebből 28 körzetben szélsőjobboldali a harmadik jelölt.



Jean-Marc Ayrault kormányfő és 24 minisztere valamennyien jelöltették magukat, és mindannyian nyerésre állnak. Ez pedig azt jelenti, hogy nem várható kormányátalakítás a második forduló után. A miniszterelnök kérésére ugyanis a kormánytagok vállalták: amennyiben nem választják meg őket, lemondanak miniszteri tisztségükről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.