A francia kormány pedig hallgat

Kétsebességes Európa: a francia ellenzék üdvözölte Merkel javaslatát

A francia kormány hallgat, az ellenzék üdvözölte Merkel javaslatát a kétsebességes Európa létrehozásáról pénteken.

2012.06.09 08:02MTI

"Nagyon fontos, amit (Merkel) mondott, mert mostanig azt hittem, hogy Németország ellenzi az európai keménymag gondolatát" - idézte péntek délután megjelent számában a Le Monde Francois Fillon volt kormányfőt. Fillon szerint az európai belső körnek az uniót alapító Franciaországból, Németországból és Olaszországból kellene állnia, "nekik kellene megszervezniük a gazdasági kormányzást".

"Támogatom (a javaslatot), mert különben hanyatlás, az európai országok lecsúszása következik, amelyeket fokozatosan el fog söpörni az Ázsiából és a Latin-Amerikából kiinduló verseny" - jelentette ki Fillon. A volt miniszterelnök szerint csak a francia-német páros képes döntéseket hozni, de Francois Hollande új francia államfő "első dolga volt megroppantani a francia-német párost, ami hiba". "Ha a gazdasági és a pénzügyi válság néhány hét múlva újrakezdődik, ki fogja azt megoldani?" - tette fel a kérdést Fillon, majd így folytatta: "Legutóbb a válasz Nicolas Sarkozy (korábbi francia elnöktől) és Angela Merkeltől érkezett. Ez talán nem kellemes másoknak hallani, de meg kell állapítani: nem az Európai Bizottság adta meg a válaszokat és a megoldást" - figyelmeztetett Fillon.

A német kancellár egy csütörtöki interjúban úgy vélte, hogy költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni. Merkel szerint nem lehet "egy helyben járni csak azért, mert egyik-másik tagország nem akar továbbmenni". Elmondta, hogy a június végi uniós csúcson egy munkatervet tárgyalnak majd meg, amelynek fő gondolata az, hogy "több Európára" van szükség. "Nem csupán valutaunióra, hanem úgynevezett fiskális unióra, vagyis több közös költségvetési politikára van szükség, mindenekelőtt pedig egy politikai unióra", ami azt jelenti, hogy lépésről lépésre egyre több kompetenciát és felügyeleti lehetőséget kell átadni Európának - hangsúlyozta a német kancellár.

A pénteki francia napilapok árulkodónak nevezték a szocialista kormányzat hallgatását, és válaszra szólították fel a kabinetet. A Le Figaro szerint alig három nappal a nemzetgyűlési választások előtt Francois Hollande számára kényelmetlen lenne a vita a politikai unióról, miután a Szocialista Párt megosztott a kérdésben, s az elnökválasztási kampányban is kerülték a témát.

A Le Monde szerkesztőségi írása szerint az euróválság tanulságaként Merkel által megfogalmazott üzenet egyértelműen az új francia elnöknek szólt. "A közös valutával rendelkező országoknak fel kell adniuk költségvetési szuverenitásuk egy részét. Monetáris kérdésekben a kétértelműség rombol, nem épít" - hangsúlyozta a liberális lap. Hozzátette: "Hollande az euró két atyjának, Jacques Delors-nak és Francois Mitterrand-nak a szellemi gyermeke. Nem kérdés, hogy mi lesz a válasza Merkelnek. Igent kell mondania erre a kis föderális lépésre az euró megmentése érdekében".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.