Veszélyben vannak a szír keresztények

Vallásháború a polgárháború árnyékában

A számukra komoly fenyegetést jelentő ellenzéki radikális iszlámisták elől kénytelenek menekülni a szíriai keresztényeknek.

2012.06.14 11:43Konrád - ma.hu

Legalább kilencezer, a Szíria nyugati részén található Qusayr városából való keresztény keres menedéket, miután a fegyveres ellenzék katonai vezetője, Abdel Salam Harba ultimátumot adott nekik. A hírekben folyamatosan szereplő Homsz szomszédságában található városban egy mesterlövész ki is végzett egy keresztény férfit.

Már a múlt héten felröppent a hír, hogy egyes mecsetekben bejelentették: “A keresztényeknek hat napon belül el kell hagyniuk Qusayrt”. Két menekült pap is megerősítette a híreket elmondva, “saját fülükkel hallották” az ultimátumot a minaretekből.

“A helyzet a területen fenntarthatatlan és a teljes törvénytelenség uralkodik” - állítják helyi források. Attól is tartanak, hogy a qusayri keresztények sorsa vár a környék falvaiban élő további 10.000 hívőre is. A régiót ellenőrzése alatt tartó ellenzék berkein belül egyre nagyobb szerepet kapnak a radikális szunniták, akik nem óhajtanak békében élni a keresztényekkel.

Ezeknek a felfegyverzett csoportoknak egy jelentős része függetlenül cselekszik a Szabad Szíriai Hadseregtől, ami egyébként ellenzi a kisebbségek elleni diszkriminációt. A vallási ellentétek mellett a keresztények ellni atrocitások mögött állhat az is, hogy azok nyíltan támogatták Asszád rezsimjét, hiszen mind a jelenlegi elnök mind annak édesapja Hafez Asszád garantálta a keresztények jogait és megvédte őket .

Szerdán egy fegyveres csoport betört a Qusayr városában található St. Elias görög-katolikus templomba. Ez volt az első alaklom a jelenlegi krízis idején, hogy szent szimbólumok estek áldozatul az erőszaknak. Szíria lakosságának mintegy 10 százaléka keresztény többségük az Antiochiai ortodox egyházhoz tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.