A Fülöp-szigeteki elnök a Fehér Házban

Washington és Manila megerősíti szövetségét

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek intenzívebbé teszi együttműködését és hírszerzési értesüléseik cseréjét a tengerek biztonsága terén - ebben állapodott meg Barack Obama amerikai és Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök, amikor pénteken találkoztak a washingtoni Fehér Házban.

2012.06.09 10:57MTI

A két ország 60 éve fennálló szövetségének megerősítése mögött az áll a háttérben, hogy Fülöp-szigeteki és kínai hajók két hónapja farkasszemet néznek egymással a Dél-kínai-tengeren a vitatott hovatartozású Scarborough-zátony feletti vitában.

Obama köszönetet mondott Aquinónak országa "kiváló együttműködéséért" gazdasági, védelmi és más területeken. Aquino korábban úgy fogalmazott, hogy a két szövetséges viszonya most mérföldkőhöz érkezett.

Washington és Manila biztonsági és katonai együttműködése "emlékeztet mindenkit arra, hogy az Egyesül Államok csendes-óceáni hatalomnak tekinti magát, és az is" - jelentette ki Obama.

A két ország kölcsönös védelmi szerződésben áll egymással. A Fülöp-szigetek már jó ideje azt várja az Egyesült Államoktól, hogy kijelentse: megtámadása esetén megvédi. Washington azonban többször kijelentette, hogy csak azokat a kötelezettségeit tartja tiszteletben, amelyekre a szerződés kötelezi. Ezenkívül Washington többször hangoztatta: szeretné, ha a zátony feletti vita békésen oldódna meg.

Obama a találkozó utáni sajtóértekezleten elmondta: az Egyesült Államoknak az a célja, hogy legyenek erős nemzetközi tengerjogi normák és szabályok a Dél-kínai-tengere és az egész csendes-óceáni térségre vonatkozóan. Nagyon fontos, hogy az országok elkerüljék a konfliktusok kiterjedését a stratégiai vízi- és hajózási útvonalak miatt - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.