Harc a harc ellen

Megnyílt a világméretű terrorizmussal foglalkozó nemzetközi értekezlet

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat még mindig fenyegetést jelent, és földrajzilag terjed - figyelmeztetett csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a biztonságról rendezett nemzetközi értekezlet megnyitóján Isztambulban.

2012.06.07 12:55MTI

"Az al-Kaida magját, amely a (2001.) szeptember 11-i támadást megindította, lassan talán sikerül legyőzni, de a fenyegetés terjed, földrajzilag mind szélesebb körben" - mondta Clinton.

A Világméretű Terrorellenes Fórum tanácskozásának résztvevői azt vitatják meg, hogy hogyan tudnák jobban összehangolni a terrorizmus elleni harcot. A fórumot az Egyesült Államok kezdeményezésére 29 ország és az Európai Unió alapította, első tanácskozását tavaly szeptemberben New Yorkban rendezték meg.

"Továbbra is fenntartjuk magunknak a jogot erő alkalmazására olyan, az al-Kaidához hasonló csoportokkal szemben, amelyek megtámadtak bennünket, és újabb támadásokkal fenyegetőznek" - tette hozzá.

"A terrorizmus veszélye aggasztó és kétségbevonhatatlan" - mondta Clinton, utalva az al-Kaida második számú vezetőjének halálára. Az Egyesült Államok kedden jelentette be, hogy a pakisztáni Észak-Vazirisztánban egy dróntámadással megölték Abu Jahja al-Líbít, aki az al-Kaida hierarchiájában a vezért, Ajman az-Zavahírit követő személy. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerdán közölte, hogy országa folytatja a támadásokat a pakisztáni al-Kaida ellen.

"Minden törvényt tiszteletben tartunk, beleértve a hadviselés törvényeit, és olyan kivételes eszközöket alkalmazunk, amelyek biztosítják (a csapások) pontosságát, és elejét veszik annak, hogy ártatlan emberek áldozatul essenek" - jelentette ki Clinton. Az amerikai külügyminiszter szavai éppen azon a napon hangzottak el, amikor Hamid Karzai afgán elnök élesen tiltakozott az afganisztáni Logar tartományban a NATO által szerdán végrehajtott bombázás ellen, amelynek 18 halálos áldozata volt, köztük nők és gyermekek.

Clinton kijelentette: a terroristák elleni harcban jobban kell támaszkodni a civil kezdeményezésekre. Nem minden eszköz alkalmazható a polgári lakosság védelmében, a kínzás és bántalmazás felszítja a radikalizmust, és propagandaeszközt ad a terroristák kezébe - figyelmeztetett.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter felszólította az európai országokat, hogy aktívabban küzdjenek saját területükön a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tevékenysége ellen.

Az isztambuli tanácskozás kétnapos, a csütörtöki üléseket külügyminiszteri szinten tartják, és kizárólag politikai témáknak szentelik, míg pénteken technikai ügyeket vitatnak meg. Az Európai Unió részéről Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője van jelen, aki csütörtökön egyszersmind részt vesz a Törökország-EU találkozón is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.