A veszélyekről beszélt Örményországban

Clinton: regionális konfliktus van kilátásban

Az azeri-örmény határincidensek regionális konfliktussá alakulásának veszélyéről beszélt hétfőn Hillary Clinton amerikai külügyminiszter dél-kaukázusi körútjának első állomásán, az örmény fővárosban.

2012.06.05 07:23MTI

Az amerikai diplomácia vezetője Jerevánban azzal a felhívással fordult a két szomszédos volt szovjetköztársasághoz, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Örmény és azeri katonák összecsapásában meghalt három örmény katona a közelmúltban. A felek egymást okolják emiatt, és csapatösszevonást hajtottak végre a határ mentén.

"Fennáll a veszélye annak, hogy ez egy sokkal szélesebb konfliktussá válik, ami minden érintett számára tragikus volna" - jelentette ki Clinton örmény kollégájával, Edvard Nalbandjánnal közösen tartott sajtóértekezletén.

Örményország és Azerbajdzsán között a Szovjetunió felbomlásakor, 1991-ben tört ki háború a főleg örmények lakta, de korábban Azerbajdzsánhoz tartozó Karabah-hegyvidék miatt. A felek 1994-ben tűzszünetet kötöttek, de szórványosan azóta is előfordulnak összecsapások. A harcokban mintegy 30 ezer ember halt meg, és körülbelül egymillió elmenekült otthonából. Az utóbbi három évben főleg határ menti összetűzések voltak, amelyek mindig előrevetítették egy új háború kialakulását.

Clinton kaukázusi körútján főleg biztonsági kérdésekről és a demokratikus reformokról folytat eszmecserét tárgyalópartnereivel. A térségben keresztül-kasul számtalan kőolaj-, illetve földgázvezeték fut, köztük sok Európába szállítja a Kaszpi-tenger környékének energiakincsét.

Az amerikai külügyminiszter mintegy ötórás jereváni látogatásán hivatali kollégáján kívül Szerzs Szargszján köztársasági elnökkel találkozott. Clinton egy másik kétoldalú viszonyt is érintett: arra kérte Örményországot és Törökországot - amelyek között a határ 1993 óta zárva van -, hogy normalizálják viszonyukat.

Törökország a karabahi háború miatt, az Azerbajdzsánnal való szolidaritása jeléül zárta le a határt. Ankara és Jereván 2009-ben aláírt egy megállapodást a kapcsolatok normalizálásáról, de egyik ország parlamentje sem ratifikálta azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.