Alig húszan haltak meg a harcok miatt

ENSZ: Húlában tömegmészárlás történt

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője közölte: a húlai vérfürdő áldozatainak többségét lemészárolták, s alig húszan voltak azok, akik tüzérségi támadás során vesztették életüket.

2012.05.29 18:43MTI

Rupert Colville tudatta: a szemtanúk beszámolójából kiderül, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsimhez hű sabíha milícia hajtotta végre a tömeges öldöklést a közép-szíriai településen. A BBC brit közszolgálati televízió hírportálja szerint néhány túlélő az esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy fegyveresek rontottak be a házakba, és válogatás nélkül lövöldözni kezdtek, több gyerek torkát pedig elvágták.
   
A világszervezet adatai szerint a mészárlásban összesen 108-an haltak meg - köztük 49 gyerek -, további 300-an pedig megsebesültek. Robert Mood tábornok, az ENSZ szíriai missziójának vezetője arról tájékoztatott, hogy a legtöbb áldozattal közvetlen közelről leadott lövésekkel végeztek.
   
A nemzetközi közösség elítélte a történteket; a szíriai vezetés ugyanakkor terrorista csoportok számlájára írja a vérengzést. Az orosz külügyminiszter az erőszakcselekmények azonnali leállítására szólította fel a szíriai feleket, és a mészárlás "objektív és pártatlan" kivizsgálását követelte az ENSZ-től. Szergej Lavrov a szíriai kormányt és az ellene harcoló szélsőséges csoportokat egyaránt felelőssé tette a vérontásért, egyúttal Oroszország aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egyes országok "megpróbálják ürügyként felhasználni ezeket az eseményeket" egy külföldi katonai beavatkozáshoz Szíriában.
   
Az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottja kedden közölte Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, hogy "bátor lépésekre" van szükség hatpontos béketerve megvalósítása érdekében. Kofi Annan Genfben kiadott közleménye szerint a volt ENSZ-főtitkár közölte Damaszkuszban Aszaddal, hogy véget kell vetni az erőszaknak Szíriában és szabadon kell bocsátani a felkelés nyomán letartóztatott embereket, és hangsúlyozta béketerve maradéktalan végrehajtásának fontosságát. Annan közvetítette a szíriai államfőnek a nemzetközi közösség aggodalmát mindenekelőtt a múlt heti húlai vérengzések miatt - áll a szóvivője által kiadott közleményben.
   
A szíriai televízió szerint Aszad azt mondta a találkozón Annannak, hogy a válságterv sikere a terrorakciók leállításától, a terror támogatóitól és a fegyvercsempészet megszüntetésétől függ. A terrorista csoportokat pénzelő és felfegyverző országoknak be kell tartaniuk a terv előírásait - hangsúlyozta Aszad, és emlékeztetett rá, hogy a terrorcselekmények óriási méreteket öltöttek az utóbbi időben több tartományban.
   
Annan most másodszor látogatott el Damaszkuszba különmegbízottként. Válságmegoldó tervének főbb pontjai az erőszak leállítását, a politikai foglyok szabadon engedését, a hadseregnek a városokból való visszavonását, és a nemzeti párbeszéd megkezdését írják elő.

Annan találkozott kedden a szíriai felkelők egyik legaktívabb szervezetének, a Helyi Koordinációs Bizottságoknak a vezetőjével is, aki figyelmeztetett: ha a terv kudarcot vall, akkor "az egész térség felrobban". Haszan Abdel-Azim azt kérte a diplomatától, hogy érje el Aszadnál "a tüzérség visszavonulását, az erőszak leállítását, a foglyok kiszabadulását és a civilek védelmét". Ugyancsak kérte, hogy a hatóságok adják ki a családoknak a halottakat, és könnyítsék meg a sérültek kórházi ellátását.
   
Legkevesebb 19 civil halt meg kedden erőszakcselekmények következtében Szíriában, ahol országszerte heves harcok törtek ki a hadsereg és lázadók között az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint. Húsz katona és hat dezertőr esett el egy északi város körüli harcokban.
   
A középső Homsz tartományban három embert öltek meg a kormányerők lövedékei Kuszeir város közelében. Homsz városában két civil vesztette életét. Az északnyugati Idlib tartománybeli Maarrat-en-Numánban egy civil halt meg, és tűzharcban öt katona megsebesült.
   
Az északi Aleppó tartományban a török határhoz közeli Atareb városa volt kedd hajnalban a kormányerők célpontja. Ezek harckocsik és helikopterek segítségével megpróbálták visszafoglalni a várost és környékét, de a lázadókkal vívott kemény csaták után visszavonultak. Ellenzéki források szerint húsz kormánykatona, hat dezertőr - köztük két lázadóparancsnok - és hat civil esett áldozatul.
   
Az északkeleti Rakka tartományban is heves harcok bontakoztak ki, miután felkelők megtámadtak egy biztonsági járőrt. Két tiszt sebesült meg a kormányerők és dezertőrök összecsapásában.
   
Egy libanonit lelőttek és hármat megsebesítettek szíriai katonák a határtérség libanoni oldalán - közölte egy biztonsági illetékes. Ali-el-Hodzsairi település vezetője szerint a katonák libanoni területen tartózkodtak, amikor tüzet nyitottak, áldozataik pedig vadászok voltak.
   
A Húlában rendezett vérfürdőre válaszul több ország is kiutasította Szíria nagykövetét vagy az ügyvivőjét, ahol már korábban csökkentették a diplomáciai kapcsolatok szintjét. A retorziót elrendelők között van az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada és Spanyolország is. Az Európai unió egészére kiterjedő kiutasításról nem született döntés.

Magyarországon a Külügyminisztérium elítélő nyilatkozatot adott ki. A közlemény szerint a katonai erőnek a civil lakossággal szembeni "ilyen brutális és embertelen alkalmazása" az alapvető nemzetközi normák és szabályok, valamint a szíriai vezetés eddig vállalt kötelezettségeinek "a legdurvább megsértését" jelenti.
   
A dokumentumban felszólították a szíriai rendszert az erőszak azonnali beszüntetésére, az ENSZ megfigyelő misszióinak támogatására, valamint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár hatpontos tervének maradéktalan végrehajtására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.