A kormány tagadja a vérengzést

Annan elítéli a húlai mészárlást és fegyverletételre szólít fel

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja felszólított hétfőn "mindenkit, akinél puska van" Szíriában, hogy tegye le a fegyvert, és megdöbbenését hangoztatta a hét végi húlai mészárlás miatt, amelynek száznál több halottja volt, köztük nők és kisgyerekek.

2012.05.28 17:23MTI

Annan hétfőn érkezett Damaszkuszba, hogy tárgyaljon Bassár el-Aszad elnökkel és más magas rangú szíriai vezetőkkel a pénteki vérfürdő után - közölte szóvivője, Ahmad Fauzi. Az ellenzék szerint a hadsereg felelős a középső Homsz tartománybeli városban és a környező falvakban történt vérengzésért, a kormány viszont tagadja ezt. Az ENSZ megfigyelői Húla városában legkevesebb 108 holttestet számoltak össze, s köztük 49 gyerek volt. Legalább hét nő is életét vesztette.
   
Szíriai tartózkodása során Kofi Annan találkozni fog az ellenzék és a civil társadalom képviselőivel, valamint Robert Mood vezérőrnaggyal, az ENSZ-megfigyelők vezetőjével is - mondta a szóvivő. A volt ENSZ-főtitkár három hónappal ezelőtti megbízotti kinevezése óta másodszor jár Szíriában - egy nappal azután, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) elítélte a szíriai kormányt a Húla városában történt mészárlásért.
   
A BT vasárnapi rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában követelte a pénteki vérengzés vétkeseinek felelősségre vonását. A BT a világszervezet megfigyelő missziója által készített jelentés alapján úgy foglalt állást, hogy a kormányerők tüzérséggel és harckocsikkal lőtték sorozatosan Húla egyik negyedét, emberéleteket oltva ki. Követelte Aszad elnöktől, hogy vonja vissza a nehézfegyvereket a szíriai városokból.
   
Az iszlamista Muzulmán Testvériség szíriai szervezete azzal vádolta hétfőn a BT-t, hogy "rossz üzenetet" küld a damaszkuszi hatóságoknak a húlai mészárlás után, amennyiben csak elítéli a történteket, de nem tesz lépéseket az Aszad-rezsimmel szemben. Az egyiptomi Muzulmán Testvériség hétfőn szintén Szírával szembeni fellépésre ösztökélte a világ arab, muzulmán és más kormányait.
   
Izrael úgy döntött, hogy felhagy az eddigi "médiamérséklettel" Szíriát illetően a rezsim által elkövetett mészárlások immár kivételes szintje miatt - közölte hétfőn Jigal Palmor külügyi szóvivő. Az izraeli vezetők, akiket aggaszt az Aszad lehetséges bukását követő bizonytalanság, eddig csak visszafogottan ítélték el a szíriai elnyomást.
   
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet ugyancsak hétfőn a húlai események kivizsgálására szólította fel közleményében az ENSZ-t, úgy vélve, hogy "amíg a harcoló felek teljes büntetlenségben működhetnek, addig folytatódnak a borzalmak Szíriában". A HRW kérte Annant - aki egy szíriai illetékes szerint kedden találkozik Aszad elnökkel -: gyakoroljon nyomást a szíriai hatóságokra, hogy engedjék be az országba az ENSZ vizsgálóbizottságának tagjait.

Tunézia is elítélte a "szörnyű vérfürdőt", úgy ítélve meg, hogy a nemzetközi "hallgatás" csak újabb hasonló cselekedetek elkövetésére bátorítja a damaszkuszi rezsimet. A köztársasági elnöki hivatal közleményében Tunézia "felszólítja a nemzetközi közvéleményt, hogy tanúsítson kellő érdeklődést a szíriai helyzet iránt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.