Csíksomlyói búcsú - gyűlnek a zarándokok

A szakrális helyen várták a napfelkeltét

Gyülekeznek a zarándokok a Csíkszereda mellett fekvő Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben, ahol helyi idő szerint 12 óra 30 perckor kezdődik a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása. Már megérkezett a helyszínre Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

2012.05.26 11:42MTI

A legnagyobb magyar zarándoklatra a szervező csíksomlyói ferencesek idén is több százezer zarándokra számítanak Erdélyből, Magyarországról és a világ minden tájáról. A székelyföldi zarándokok egy része a hagyományoknak megfelelően gyalogosan érkezik Csíksomlyóra. A környék országútjain már pénteken egyházi és nemzeti zászlókkal felvonuló gyalogosok menetoszlopaival találkozhattak az autósok.

A zarándokok egy része a csíksomlyói nyeregben, a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, hogy a szakrális helyen várja a napfelkeltét. Amint a szertartás előtt a szervezők bejelentették, a csíksomlyói búcsúnak minden évben egyetlen meghívottja van, ez a prédikációt mondó lelkész, idén a Stuttgartból érkező Tempfli Imre. Mindenki más zarándoki minőségben van jelen. A szervezők azonban Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettest, Hoffman Rózsa államtitkárt, Latorczai Csaba államtitkárt és Harrach Péter KDNP-frakcióvezetőt név szerint is megemlítették.

Az összegyűltek tapssal köszöntötték annak a bejelentését, hogy olyanok is vannak a zarándokok között, akik kilencszáz kilométer gyalogos zarándoklat végén érkeztek Csíksomlyóra. Az oltár előtt egy olyan ikon képre is ráirányították a figyelmet, amit a lengyelországi Czestohowai zarándokhelyről küldtek Csíksomlyóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.