Vatileaks

A pápa személyi inasa volt a kiszivárogtató

A vatikáni rendőrség őrizetbe vett egy személyt, akinek bizalmas iratok voltak a birtokában. Olasz médiajelentések szerint a pápa személyi inasáról, Paolo Gabrieléről van szó.

2012.05.25 20:29MTI

A pénteki közlemény szerint az illetőt a vatikáni rendőrségen kihallgatták. További részletekre a közlemény nem tért ki. Egy meg nem nevezett vatikáni forrás szerint az őrizetbe vett személy nem pap.

Egy meg nem nevezett másik vatikáni forrás megerősítette azokat az olasz sajtójelentéseket, amelyek szerint az őrizetbe vett férfi a pápa személyi inasa, a 46 éves Paolo Gabriele, aki háromgyermekes családapa. Sajtóhírek szerint lakásában vették őrizetbe, ahol családjával együtt élt, és ahol a vatikáni rendőrség "tekintélyes mennyiségű" bizalmas iratot talált.

Az elmúlt hónapokban a Vatikán kiszivárogtatási botrány középpontjába került, amely az olasz sajtóban - a WikiLeaks kiszivárogtató portál mintájára - a Vatileaks elnevezést kapta. Eszerint ismeretlen személy(ek) bizalmas szentszéki iratokat adtak át az olasz médiának, köztük XVI. Benedek pápához intézett leveleket és faxokat, valamint tárgyalási javaslatokat. Egyes dokumentumok a Vatikánban tapasztalható korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél alkalmazott nepotizmusról és a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szólnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.