Javítják a rabok életkörülményeit

Több mint 57 ezren vannak börtönben Kubában

Kubában jelenleg valamivel több mint 57 ezren ülnek börtönben.

2012.05.23 13:21MTI

"Tatarozó-felújító munkálatok folynak a büntetés-végrehajtási központokban, hogy javuljanak az 57 337 börtönlakó életkörülményei" - írja a Kubai Kommunista Párt lapja. A cikk szerint az elítéltek közül több mint 23 ezernek van munkája, amiért bért is kap.
   
A kubai hatóságoknak nem szokásuk adatokat közölni a börtönnépességről, amelyet az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága (CCDHRN) nevű illegális, de megtűrt ellenzéki szervezet nemrég "70-80 ezer főnyire" becsült. Az ország lakóinak száma a legutóbbi adatok szerint 11,2 millió.
   
"Jelenleg 27 095 elítélt részesül iskolai oktatásban minden szinten, és 24 531 vesz részt szakmai képzési programokban vagy szaktanfolyamokon" - olvasható a Granmában. Az elmúlt hat hónapban "10 129 elítélt szabadult ki különböző jogcímeken", közülük 2991 - ezen belül 86 külföldi - Raúl Castro elnök kormányának decemberi amnesztiájával. E szabadultak között volt hét, az ellenzék által "politikainak" tekintett fogoly - írja az újság.
   
Tavaly a kubai vezetés 75 politikai foglyot engedett szabadon, köztük José Daniel Ferrer ismert ellenzékit, aki nyolc évet töltött rács mögött. Ellenzéki körök közlése szerint azonban a 41 éves férfit április elején, röviddel XVI. Benedek pápa kubai látogatása után átmenetileg őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték. Az ellenzék ötvenre becsüli a lelkiismereti okokból még börtönben lévők számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.