56 országból 861 munka érkezett

Kubai és norvég illusztrátorok a világ legjobb karikaturistái között

Kubai és norvég illusztrátor osztozott a világ sajtótermékeiben megjelent legjobb karikatúrákat díjazó World Press Cartoon nevű elismerés legfontosabb díjain.

2012.04.22 20:38MTI

A népszerű témák között szerepelt Silvio Berlusconi bukott olasz miniszterelnök, illetve Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexbotrányba keveredett és emiatt lemondott vezetője.

A World Press Cartoon díjait nyolcadik alkalommal osztották ki, ezúttal is Portugáliában, a Lisszabontól 30 kilométerre fekvő Sintrában.

A norvég Egil Nyhus épp a Dominique Strauss-Kahnról készült rajzával érdemelte ki az első helyet a karikatúrák mezőnyében. A művész sarokba szorított malac(persely)ként ábrázolta a francia pénzügyi szakembert, akinek politikai pályafutását derékba törte szexbotránya.

A politikai témájú, de nem személyről készült karikatúrák között a kubai Aristides Hernández diadalmaskodott az amerikai katonai beavatkozásokat jelképező alkotásával.

Nyhus mögött a spanyol Javier Carbajo Alfonso érdemelte ki a második helyet a Windsor-hercegekről, Vilmosról és Harryről készült munkájával, míg a harmadik a svéd Ribber Hansson lett Silvio Berlusconit lapos halként, törött akváriumban ábrázoló rajzával.

Aristides Hernández a spanyol David Velát és Blackberry vezeti a népet című rajzát előzte meg. A kategória harmadik helyezettje egy szerb munka, Goran Divac alkotása lett.

A World Press Cartoon idei kiírására 56 országból 861 munka érkezett, közülük 343 kerül kiállításra a sintrai Modern Művészeti Múzeumban.

A zsűrit a lisszaboni Expresso című hetilap munkatársa, Antonio Antunes vezette, társai spanyol, holland, francia és amerikai szakemberek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.