Sosem láttak még ekkorát

Hatalmas fukusimai szeméthegy úszott Alaszka partjaihoz

Hatalmas mennyiségű szemét érkezett Alaszka nyugati partjaihoz, s a jelekből ítélve a tavalyi japán szökőárral vízbe került hulladékot sodort oda az óceán.

2012.05.23 07:37MTI

Az Anchorage-től 190 kilométerre fekvő Montague-sziget partjaihoz rengeteg bóját és styrofoam szigetelőanyagot, illetve más, könnyen vízfelszínen maradó hulladékot hordott a víz.
   
Patrick Chandler, az alaszkai partvidék kutatásával foglalkozó központ illetékese közölte, hogy sosem láttak még ennyi sodródó hulladékot. Mint mondta, a tenger éveken át hordja magával Alaszka partjaihoz az Ázsiából érkező hulladékot, ugyanakkor míg eddig például legfeljebb néhány tucat, Japánban használt fekete színű bója kötött ki a térségben, most több százzal van dolguk a környezetvédőknek. Kézenfekvő, hogy a japán szökőárral vízbe került tárgyakról van szó. A környezetvédők szerint eltakarításuk 12 napig tart majd.
   
Számítani lehet arra, hogy az elkövetkező hónapokban-években tonnaszámra érkezik fukusimai hulladék az amerikai és a kanadai partokhoz. Hawaiiban számítógépes modellezéssel próbálják meghatározni, hogy hol és mikor köt ki a szemét. Áprilisban az amerikai parti őrség elsüllyesztett egy japán halászhajót, amely több mint egy éven át gazdátlanul hánykolódott az Csendes-óceánon. Kanadában május elején egy japán rendszámtáblás Harley-Davidson motorkerékpárt találtak a parton.
   
A tavalyi március 11-i pusztító földrengésben, illetve az azt követő szökőárban 20-25 millió tonna törmelék keletkezett. A szökőár idején egész házak, hajók, gépkocsik, bútorok és háztartási gépek  kerültek a tengerbe, s nagy részük elsüllyedt Japán északkeleti partjainál. Korábban olyan becslések láttak napvilágot, hogy egy-két millió tonna törmelék került az óceánba, s annak csak 1-5 százaléka éri el Hawaiit, illetve az amerikai és kanadai partokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.