Tíz év börtönt kaptak

Egyiptom - Rendőröket ítéltek el tüntetők megölése miatt

Tízévi börtönre ítélt öt rendőrt távollétében egy egyiptomi bíróság kedden tüntetők megölése miatt.

2012.05.22 16:24MTI

Ez volt az egyik ritka eset, amikor a Hoszni Mubarak elnököt tavaly megdöntő tüntetések résztvevőinek halálában találtak bűnösnek biztonsági illetékeseket.
   
Azokat a vádlottakat, akik nem jelennek meg a bíróságon, általában automatikusan bűnösnek nyilvánítják, de őrizetbe vételük után új tárgyalást tartanak. Az áldozatok hozzátartozói ennek ellenére győzelemként fogadták az ítéletetek.
   
Eddig közel 200 rendőr és biztonsági ellen emeltek vádat a 2011-es tüntetések résztvevőinek halála miatt, és egyet ítéltek el távollétében, majd másodfokon egyévi felfüggesztett börtönt kapott. Mások - közöttük maga Mubarak - pere folyamatban van. A megbuktatott elnök perében június 2-án várható ítélet.
   
A gízai büntetőbíróságon kedden tárgyalt ügy 17 vádlottja közül ketten egy év felfüggesztett börtönt kaptak, míg tíz másik rendőrt felmentettek.
   
A tizenhét rendőr ellen öt tüntető megölése és tizenhét másik megsebesítése miatt emeltek vádat. A tüntetők a 2011-es felkelés idején, január 28-án és 29-én három gízai rendőrőrs előtt demonstráltak.
   
A Hoszni Mubarak bukásához vezető felkelés során több mint 800 tüntetőt öltek meg. Sokan rendőrőrsök előtt kapott lőtt sebekbe haltak bele.
   
Sok egyiptomi vádolja azzal a hatóságokat, hogy nem vizsgálják ki megfelelően a 2011. januári és februári utcai tüntetéseken történteket, illetve nem vonják felelősségre a tüntetők halálában érintetteket. Egyesek szerint a vizsgálatot folytató ügyészek a régi rendszer hívei, és szándékosan visznek a bíróság elé olyan ügyeket, amelyekben nincsenek egyértelmű bizonyítékok. Mások szerint a rendőrök önvédelemből jártak el, és a felkelés alatt a tömeg által megtámadott rendőrőrsöket védelmezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.