Százkét éves volt a történész, cionista aktivista

Elhunyt az izraeli miniszterelnök apja

Százkét éves korában, hétfőn elhunyt Bencion Netanjahu izraeli történész, cionista aktivista, Benjamin Netanjahu jelenlegi izraeli miniszterelnök apja.

2012.04.30 19:10MTI

Bencion Netanjahu 1910-ben született Varsóban, és családjával 10 évesen vándorolt ki az akkori Palesztinába. Történelemprofesszorként főleg a középkori spanyolországi zsidósággal foglalkozott, ezen belül is az inkvizíciós üldözésekkel. Zeev Jabotinsky "revizionista" cionista vezető titkára volt annak 1940-ben bekövetkezett haláláig. Ezután különféle jobboldali kiadványokat szerkesztett, kiadta a Héber Enciklopédiát.
   
Erősen jobboldali, nacionalista nézeteiről volt ismert, még saját fiát is hevesen bírálta, amikor az első miniszterelnöki ciklusában bármiféle engedményt tett a palesztinoknak. 2005-ben más jobboldali értelmiségiekkel együtt aláírt egy petíciót, amely "emberiség elleni bűncselekményként" bélyegezte meg az Ariel Saron kormányfő által jóváhagyott kivonulást a gázai övezetből. Élete vége felé egy interjúban az arabok lényegének nevezte a konfliktuskeresést.
   
Több elemző úgy vélte, Bencion Netanjahu olyan nagy befolyást gyakorolt miniszterelnökké lett fiára, hogy attól nem is volt várható átfogó békemegállapodás Izrael arab szomszédaival mindaddig, amíg az apja él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.