Képek a mindennapokról

Izraelben is működik a Google Street View

Izraeli biztonsági vezetőkkel folytatott több hónapos konzultációk után a Google beindította népszerű Street View ("Utcakép") szolgáltatását a három legnagyobb izraeli városban.

2012.04.23 10:10MTI

Az új Street View képeket közöl a mindennapi életről, vitatott területekről és vallási helyekről. A biztonsági szempontból kényes helyeken, például a hadsereg tel-avivi főhadiszállása vagy a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája helyén homályos a felvétel.
   
A Google Street View szolgáltatása több mint 30 országban elérhető. Izraelben amiatt nem engedélyezték eddig, mert attól tartottak, hogy az izraeli utcákról készült felvételeket a terroristák felhasználhatják. Az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlámista fegyveres csoport például azzal dicsekedett, hogy a világszerte madártávlatból, illetve az utcák szintjén felvételeket készítő Google Earth képeit használta az Izrael ellen indított rakétái célpontjainak kiválasztásához.
   
Tavaly augusztusban, miután egy kormánybizottság félévet szabott meg a biztonsági útmutatók kidolgozásához, Izrael bejelentette, hogy megállapodott a Google-lal.
   
A szolgáltatás a múlt héten indult be különösebb hírverés nélkül és hivatalosan vasárnap "avatták fel". A felvételeket gépkocsikra szerelt különleges fényképezőgépek segítségével készítik.
   
Izrael az első közel-keleti ország, amelynek városairól és utcáiról online felvételek láthatók. Az iraki Nemzeti Múzeum szintén elérhető a Street View szolgáltatáson.
   
A vasárnapi online felvételeken tipikus utcai jelenetek voltak láthatók: apartmanházak kapujához láncolt kerékpárok Tel-Avivban, a haifai strandokon napfürdőző turisták és a zsúfolt Via dolorosa (Keresztút) Jeruzsálem óvárosában.
   
Ron Huldai tel-avivi polgármester, akinek városában súlyos pokolgépes merényletek történtek buszokon és éttermekben tíz évvel ezelőtt, a palesztin felkelés idején, nem aggódik a város biztonsága miatt. Mint mondta, a palesztin fegyveresek a Google szolgáltatása nélkül is elég jól ismerik a várost. "Tel-Aviv és Jaffa amúgy is célpont" – mondta.
   
A Google lelkesedése ellenére nem minden izraeli örül a Street View megjelenésének. Mordehaj Kedar nyugalmazott alezredes, aki 25 éven át szolgált az izraeli hírszerzésben, úgy vélte, hogy a szolgáltatás valóságos jótétemény az Izraelre támadni akaró fegyvereseknek. "Mindennap használni fogják. Minden nappal, amíg az interneten lesz, a Street View csak kárt fog okozni."
   
A Google izraeli országigazgatója, Meir Brand elmondta, hogy rövidesen újabb városok – közöttük Beér-Seba, Názáret és Eilat – is csatlakozik a szolgáltatáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.