Vérdíjat tűztek ki a terroristák fejére

Negyedmillió dollárt érnek a dnyipropetrovszki merénylők

Negyedmillió dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek Viktor Janukovics ukrán államfő, aki szombaton Dnyipropetrovszkba látogatott, ahol előző nap robbantássorozatot követtel el ismeretlenek, harminc embert - köztük tíz gyermeket - sebesítve meg.

2012.04.28 14:36MTI

Janukovics a területi ügyészségen tartott sajtóértekezletén jelentette be a kétmillió hrivnya - több mint ötvenmillió forint - vérdíj kitűzését. Beszámolója szerint elemezte a helyzetet az illetékes szervek vezetőivel, s arra a megállapításra jutott, hogy az elkövetéssel kapcsolatos verziók száma alaposan megcsappant, s több irányban is meghatározott előrelépésről lehet beszámolni. "A bűncselekmény ügyében nyomozó operatív csoport magasan képzett szakemberekkel van kiegészítve és minden szükségessel el van látva. A csoport szakértői egyeztetik lépéseiket kollégáikkal a szomszédos országokból" - mondta Janukovics.
   
Az ukrán elnök szerint nem csak az elkövetőket kell felderíteni és megbüntetni, hanem fel kell tárni az általuk elkövetett bűncselekmények indítékait.
   
Dnyipropetrovszkban pénteken követtek el robbantássorozatot a városközpontban több helyszínen, a harminc sebesült közül 22 embert még kórházban ápolnak, közülük háromnak súlyos az állapota.
   
Az első detonáció a déli órákban egy villamosmegállóban történt, ahonnan egy jármű éppen elindult, s ekkor négyen sérültek meg. A második, hét embert megsebesítő robbanás egy mozinál volt, a harmadik pedig egy középiskolánál, s abban az iskola három diákja sérült meg. A negyedik, egy belvárosi park közelében bekövetkezett detonációnak nem voltak sérültjei. A rendőrség szerint a robbanásokat szemeteskukába rejtett pokolgépek okozták.
   
Ukrajnában ritkán fordulnak elő robbantásos támadások, ezért a történtek sokkolták a vezető ukrán iparközpontok közé tartozó, 1,3 milliós Dnyipropetrovszk lakosságát. A hatóságok még nem közölték, hogy kiket gyanúsítanak a robbantások elkövetésével, de az ukrán legfőbb ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe - közölte egy rendőrségi szóvivő.
   
A Kijevtől mintegy 400 kilométerre délkeletre fekvő Dnyipropetrovszk nem azon négy ukrajnai város egyike, ahol a hat hét múlva kezdődő, lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) mérkőzéseket rendeznek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.