Dnyipropetrovszkban

Képek! - Robbantássorozat az ukrán villamosmegállóban

Robbantássorozatot követtek el pénteken Dnyipropetrovszkban: négy robbanószerkezet lépett működésbe a kelet-ukrajnai nagyvárosban, aminek következtében huszonhét ember megsebesült, a hatóságok terrorcselekménynek minősítették a történteket.

Nézze meg a vérfagyasztó képeket! >>> képgaléria

2012.04.27 20:40MTI
Katt a képre - Fotó: MTI

Az első detonáció a déli órákban egy villamosmegállóban történt, ahonnan egy jármű éppen elindult, s ekkor négyen sérültek meg. A második, hét embert megsebesítő robbanás egy mozinál volt, a harmadik pedig egy középiskolánál, s abban az iskola három diákja sérült meg. A negyedik, egy belvárosi park közelében bekövetkezett detonációnak nem voltak sérültjei.

A rendőrség szerint a robbanásokat szemeteskukába rejtett pokolgépek okozták.

Ukrajnában ritkán fordulnak elő robbantásos támadások, ezért a történtek sokkolták a vezető ukrán iparközpontok közé tartozó, 1,3 milliós Dnyipropetrovszk lakosságát.

A hatóságok még nem közölték, hogy kiket gyanúsítanak a robbantások elkövetésével, de az ukrán legfőbb ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Viktor Janukovics ukrán államfő a robbantásokat az országgal szembeni kihívásnak minősítette. Közölte, hogy a legjobb nyomozók vesznek részt a felderítésben, s hozzátette: megtalálják a módját annak, hogy méltó választ adjanak a történtekre.

A Kijevtől mintegy 400 kilométerre délkeletre fekvő Dnyipropetrovszk nem azon négy ukrajnai város egyike, ahol a hat hét múlva kezdődő, lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) mérkőzéseket rendeznek majd.

Az ukrán hatóságok eddig azt hangoztatták, hogy képesek szavatolni a júniusi-júniusi Eb-re más országokból Ukrajnába várt szurkolók tízezreinek maradéktalan biztonságát.

A detonációk hírére az ukrán belügyminiszter Dnyipropetrovszkba sietett, s elrendelte, hogy belügyi csapatokkal erősítsék meg a helyi rendőrséget. Az ukrán parlament rendkívüli ülést tartott a történtek miatt.

Az európai labdarúgó szövetség (UEFA) közölte, a robbantások ellenére továbbra is bízik abban, hogy az ukrán hatóságok képesek lesznek a torna zökkenőmentes lebonyolítására.

Az Eb-társrendező Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk pedig úgy nyilatkozott, hogy komolyan kell venni az ügyet, nem pusztán azért, mert tragédia történt, emberek sebesültek meg, hanem egy támadás ebben a régióban "nagyon kivételes" esemény, az Eb-vel összefüggésben pedig "nagyon érzékennyé válunk" az ilyen eseményekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.