Amerika-csúcs Kolumbiában

Kínos: prostikkal szórakoztak volna Obama testőrei

Tovább dagadt a kolumbiai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök testőrei körüli botrány.

2012.04.15 08:25MTI

Az elnök biztonságáról gondoskodó Titkosszolgálat (Secret Service) felfüggesztette állásából tizenegy ügynökét, mert a jelek szerint prostituáltakkal próbáltak meg szórakozni, ráadásul "helytelen viselkedés miatt" vizsgálat indult öt amerikai katona ellen is.
   
Obama helyi idő szerint pénteken érkezett meg a kolumbiai Cartagenába, ahol az Amerikai Államok Szervezetének 6. csúcsértekezletén arról próbálja meggyőzni a térség állam- és kormányfőit, hogy Washington nem fordított nekik hátat.
   
A mosolyoffenzívát azonban elrontotta - Obamát pedig kínos helyzetbe hozta -, hogy a Titkosszolgálat pénteken hazarendelte Cartagenából több ügynökét "helytelen viselkedés" miatt. A Secret Service másnap közölte, tizenegy ügynökét felfüggesztette állásából.
   
Az amerikai hadsereg külön bejelentette, hogy "helytelen viselkedés" miatt vizsgálatot indított a Titkosszolgálatot Kolumbiában segítő öt katona ellen. A katonák ugyanabban a kolumbiai szállodában szálltak meg, ahol az elnöki testőrök.
   
Ez utóbbiak még Obama érkezése előtt követték el kifogásolt tettüket, s nem közvetlenül az elnök környezetében dolgoztak.
   
Bár a Titkosszolgálat és a hadsereg nem bocsátkozott részletekbe, egy kolumbiai rendőr a Reuters brit hírügynökségnek elmondta:  a Secret Service legalább egy ügynöke szállodai bejelentés nélkül próbált meg felvinni szobájába egy prostituáltat.
   
Jóllehet Kolumbiában sok településen törvényes és széles körben elterjedt a prostitúció, az amerikai testőrök viselkedése a színfalak mögött a diplomaták egyik fő beszédtémájává vált, megnehezítve Obama diplomáciai erőfeszítéseinek sikerre vitelét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.