Raymond Aubrac

Elhunyt a francia ellenállás egyik utolsó vezetője

Kilencvenhét éves korában elhunyt Raymond Aubrac, a francia ellenállás egyik utolsó nagy vezető alakja - tudatta szerdán a családja.

2012.04.11 13:12MTI

A Libération Sud elnevezésű ellenállási mozgalom társalapítója kedden este a párizsi Val de Grace katonai kórházban halt meg.

Raymond Aubrac a francia ellenállási mozgalom vezetőinek egyik utolsó még élő, népszerű alakja volt. Nizzában 1940-ben csatlakozott az ellenállókhoz, majd Franciaország náci megszállását követően 1943-ban Jean Moulinnel, a különböző irányzatú ellenállási mozgalmakat összefogó Ellenállás Országos Tanácsának vezetőjével együtt vette őrizetbe a Gestapo. Moulint a nácik kivégezték, Raymond Aubracnak azonban a szintén ellenálló felesége, Lucie Aubrac tanárnő segítségével sikerült megszöknie a lyoni börtönből. A házaspár ezt követően Londonba menekült, ahol csatlakoztak Charles de Gaulle mozgalmához.

Eredeti nevén Raymond Samuel halálig népszerű aktív közszereplő maradt, utoljára négy évvel ezelőtt jelent meg nyilvánosan: Bertrand Delanoe, Párizs szocialista főpolgármesterének választási kampányában a szekularizált államról tartott beszédet. Felesége - akiről Carole Bouquet főszereplésével 1997-ben Claude Berri játékfilmet készített - hasonlóan kedvelt személyiség volt, ő 2007-ben, 95 éves korában hunyt el.

Max Gallo történész a France Info hírrádióban elmondta: Raymond és Lucie Aubrac olyan mitikus házaspárt alkottak, amelyet a háború sem tudott szétválasztani, és a feleség mentette meg a hős férjet. A háború után az asszony visszatért a tanításhoz, a férj a közigazgatásban dolgozott, de egész életükben járták az országot és konferenciákon, egyetemeken, gimnáziumokban tartottak előadásokat az ellenállásról fiatal hallgatóságnak. Olyan romantikus történelmi személyiségek voltak, akik közben jelen voltak az emberek mindennapi életében, s "arcot adtak" a francia ellenállásnak.

Raymond Aubrac zsidó származású volt, ezért a nácik kétszeresen is üldözték, egyrészt származása, másrészt az ellenállásban betöltött szerepe miatt. Alapvetően azonban a kommunistákhoz közelálló nagy francia patrióta volt, aki a háború kitörését követően azonnal csatlakozott az ellenállókhoz, s később is elkötelezett közszereplő maradt - hangsúlyozta a történész. Raymond Aubrac a 12 nap múlva esedékes francia elnökválasztás első fordulójában a szocialista jelölt, Francois Hollande támogatására szólította fel a franciákat.

Halálhírét megrendüléssel fogadta a francia politika élet. Nicolas Sarkozy államfő "az ellenállás hősi figurájának" nevezte. "Az ilyen, árnyékban tevékenykedő hősök - akik egy olyan pillanatban mentették meg Franciaország becsületét, amikor már minden elveszettnek tűnt - egymás után mennek el. Kötelességünk emléküket a kollektív emlékezetünk közepén megőrizni" - fogalmazott az államfő.

Szocialista riválisa "hatalmas szomorúságának" adott hangot Aubrac halála miatt. Francois Hollande úgy vélte, hogy Franciaország történelmének "legsötétebb időszakában", feleségével együtt Raymond Aubrac volt az egyik olyan "igaz ember, aki önmagából és a köztársaság egyetemes értékeiből merített erőt a náci barbarizmussal szembeni ellenálláshoz".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.