Nemzetközi szakértő az ügyről

CIA-börtönök: a "mocskos munkát" a lengyelek végezték?

Az amerikaiak a "mocskos munkát" a lengyelekkel végeztették el - mondta egy nemzetközi szakértő a CIA-börtönökről.

2012.04.10 13:27MTI

Az Egyesült Államokban nem engedélyezett a kínzás, ezért az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Lengyelországban tartott foglyokat, és "a mocskos munkát a lengyelekkel végeztette" - mondta Philippe Sands nemzetközi jogi szakértő a Gazeta Wyborcza című varsói baloldali liberális napilap keddi számában közölt interjújában.

A szakértő kiemelte, hogy a nemzetközi jog értelmében minden ország saját területén köteles megelőzni a kínzási módszerek alkalmazását, s nem tekinthető mentségnek, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után nagy nyomás nehezedett az amerikaiak szövetségeseire.

A londoni University College kutatója szerint meg kellene kérdezni a lengyel kormányt, mit tudott 2002-ben a lengyelországi titkos börtönben alkalmazott eljárásokról, mert a nemzetközi törvények a kínzás engedélyezését is tiltják.

Kiemelte, hogy a megelőzésért a politikusok és a kormányok felelnek, és ezért fontos az amerikaiakkal kötött megállapodás jogi tanácsadói hátterének, illetve a lengyel hatóságok feltételeinek a megismerése.

A szakértő szerint az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 2002-ben készített jogi vélemények alapján engedélyezte az "erőteljesebb hírszerzési technikák" alkalmazását, és a CIA valószínűleg két évvel ezelőtti betiltásukig nem mondott le róluk.

A palesztin származású Abu Zubajda, akit Oszama bin Laden munkatársaként fogtak el, azt állítja, hogy 2002 decemberétől több hónapon keresztül a CIA ügynökei lengyelországi börtönben tartották fogva és kínozták.

A lengyel hatóságok azonban mindig határozottan visszautasították az Európa Tanács azon állításait és azokat az amerikai lapértesüléseket, amelyek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyes vezetőit Lengyelországban tartotta fogságban a CIA. Az ügyet négy éve vizsgálja a lengyel ügyészség és januárban vádat emelt Zbigniew Siemiatkowski, a lengyel hírszerző ügynökség (AW) volt vezetője ellen, akit hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.