A volt mexikói elnök 77 évesen halt meg

Elhunyt Miguel de la Madrid

Elhunyt Miguel de la Madrid volt mexikói elnök, aki 1982-től 1988-ig tartó hivatali ideje alatt megmentette a latin-amerikai országot a gazdasági összeomlástól, de politikai válságot hagyott maga után.

2012.04.02 10:40MTI

De la Madrid volt az első azon elnökök közül, akik privatizációval fokozatosan átalakították az állami tulajdon uralta gazdaságot a magántulajdon jellemezte piacgazdasággá, valamint előkészítették az ország tagságát a Kereskedelmi Világszervezetben.
   
Felipe Calderón jelenlegi elnök "hazája iránt mélyen elkötelezett mexikóinak" nevezte őt, amikor közleményben megerősítette a 77 éves politikus vasárnapi halálát. Elhunytának okát nem közölték, de azt tudni lehetett, hogy december 17-e óta kórházban ápolták légúti problémákkal.
   
Elnökségének időszaka nyomasztó volt a legtöbb mexikói számára, ugyanis az övét megelőző kormány féktelenül költekezett, mert meg volt győződve arról, hogy az egyre csak emelkedő olajárak sohasem esnek vissza. Amikor az olajárcsökkenés bekövetkezett, a rohanó infláció miatt az emberek fizetésének vásárlóereje a felére apadt.
   
Enrique Krauze mexikói történész szerint De la Madrid legnagyobb hibája az volt, hogy nem engedte meg azt a fajta demokratikus átalakulást, amelyre az ország népe vágyott, és amelyet a mexikóiak csak több mint egy évtized múlva kaptak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.