Három halálraítéltet végeztek ki

Gyilkosokat akasztottak Japánban

Három halálraítéltet akasztottak fel csütörtökön Japánban.

2012.03.29 08:38MTI

A japán kormány közölte, hogy három börtönben - Tokióban, Hirosimában és Fukuokában - hajtották végre a halálos ítéleteket. A kivégzettek egyike 13 évvel ezelőtt öt embert ölt meg egy vasútállomáson, a másik kettő pedig rablás közben gyilkolt. A szigetországban csaknem két éve nem volt kivégzés.
   
Az iparilag legfejlettebb országok közül az Egyesült Államokon kívül csak Japánban van halálos büntetés. Tavaly senkit nem végeztek ki, és ezért méltatta is Tokiót jelentésében az Amnesty International jogvédő szervezet.
   
Ogava Tokió igazságügy-miniszter azonban, miután nemrégiben átvette a tárca vezetését, értésre adta, hogy nem fog tétovázni a kivégzések elrendelésében.
   
"A japán lakosság támogatja a halálbüntetést, és nekem teljesítenem kell a kötelességemet" - mondta. A kormány felmérése szerint a lakosság 86 százaléka támogatja a halálbüntetést.
   
A japán igazságügyi minisztérium adatai szerint a szigetországban jelenleg 132 halálraítélt várja sorsát. A "legismertebb" közülük Aszahara Soko, az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) szekta vezetője, akinek utasítására 17 évvel ezelőtt szarin ideggázzal támadást hajtottak végre a tokiói metróban. Az akcióban tizenhárman meghaltak, és 5500-an egészségkárosodást szenvedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.