Mintegy 50 ezer dollárnak megfelelő összeget

Afganisztán - Kártérítést kaptak az ámokfutó áldozatainak hozzátartozói

Mintegy 50 ezer dollárnak megfelelő összeget kaptak a hozzátartozók mind a 17 áldozat után, akit egy ámokfutó amerikai katona lelőtt március 11-én Kandahár tartományban. A hat sebesült után körülbelül 11-11 ezer dollárnyi kártérítést osztottak ki - közölték vasárnap törzsi vezetők.

2012.03.25 15:39MTI

A déli tartomány kormányzói hivatalában szombaton lebonyolított magánjellegű ceremónián, amelyen az amerikai hadsereg által adományozott pénzt nyújtottak át, amerikai tisztek, helyi kormányzati illetékesek és törzsfők voltak jelen.
   
A nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a kártérítés tényét, mondván, "az ISAF politikája az, hogy nem fizet pénzt a harcok miatti, harcokkal vagy hadműveleti követelményekkel kapcsolatos veszteségekért". Hozzátette azonban, hogy "az egyes hadseregek részt vehetnek a kompenzáció olyan formájában, amely megfelel az Afganisztánban érvényes kulturális normáknak".
   
Továbbra sem lehet tudni, mi indította arra a 38 éves Robert Bales őrmestert, hogy március 11-én éjjel Kandahár tartományban elhagyja az amerikai katonai bázist, és két faluban lemészároljon civileket, köztük kilenc gyereket és három nőt. Tizenhét rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés címén múlt pénteken hivatalosan vádat emeltek ellene, s halálra ítélhetik, ha bűnösnek találják. Az őrmestert hat rendbeli emberölési kísérlettel, valamint hat rendbeli testi sértéssel is vádolják.
   
Bales ügyvédje egyebek közt arra hivatkozik, hogy védence koponyasérülést szenvedett néhány éve Irakban, és akarata ellenére küldték Afganisztánba. Az amerikai katonai nyomozók egyébként azt gyanítják, hogy a két faluban rendezett öldöklést a férfi nem közvetlenül egymás után vitte végbe, hanem az első után visszatért bázisára, majd onnan indult később a második faluba - írta a The New York Times című lap vasárnap egy magas rangú amerikai illetékesre hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.