Tizenhét rendbeli emberölés

Válogatás nélkül gyilkolta a civileket a katona Afganisztánban

Tizenhét rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés címén pénteken hivatalosan vádat emeltek az ellen az amerikai katona ellen, aki nem egészen két hete válogatás nélkül agyonlőtt afgán civileket Dél-Afganisztánban.

2012.03.23 19:57MTI

Az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság főbenjáró bűn, így a vádlottat, a 38 éves Robert Bales őrmestert halálra ítélhetik, ha bűnösnek találják. Az őrmestert hat rendbeli emberölési kísérlettel, valamint hat rendbeli testi sértéssel is vádolják.

Bales ügyvédje többek között arra hivatkozik, hogy védence koponyasérülést szenvedett néhány éve Irakban, és akarata ellenére küldték Afganisztánba. Továbbra sem lehet tudni, mi indította arra a katonát március 11-én éjjel Kandahár tartományban, hogy elhagyja az amerikai katonai bázist, és két faluban lemészároljon civileket, köztük 9 gyereket és három nőt.

A katonát az afgán hatóságok tiltakozása ellenére az Egyesült Államokba, a kansasi Fort Leavenworth katonai börtönbe szállították, ahol elkülönítve őrzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.