Nincs gyermekvállalási kedv

Bevezetnék a gyermektelenségi adót Ukrajnában

Megadóztatnák a gyermektelen állampolgárokat Ukrajnában egy képviselői indítvány szerint, amelynek alapján az adókulcs a gyermekek számával arányosan nőne vagy csökkenne.

2012.03.24 16:09MTI

A törvénytervezetet Katerina Lukjanova (Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem) és Jaroszlav Szuhij (Régiók Pártja) nyújtotta be a parlamentnek.

Ukrajnában jelenleg 15 százalékos adó sújtja a minimálbér tízszeresét meg nem haladó jövedelmet. A képviselői javaslat 17 százalékra emelné ezt a harminc évnél nem idősebb, gyermektelen állampolgárok esetében, kivéve a rokkantakat. A három vagy négy gyermeket nevelőkre 10 százalékos, az öt vagy több gyermekes ukránokra pedig 5 százalékos adókulcs vonatkozna.

A törvényhozók a romló demográfiai mutatókkal indokolták előterjesztésüket. Ukrajna lakossága az elmúlt évben több mint 300 ezer fővel lett kevesebb.

Kijev évtizedekkel korábban is kacérkodott a gyermektelenségi adóval, amely nem érte el a kívánt hatást, így meg is szüntették.

Ukrajnában jelenleg nem annyira magas az életszínvonal, hogy büntetni kellene azokat, akik a mostani gazdasági körülmények között nem vállalnak gyereket - érvelt a karpatinfo.net, hozzátéve, hogy az új adófajta legfeljebb 800 millió hrivnyával (körülbelül 22 milliárd forinttal) növelné a költségvetés bevételeit.

A lap szerint a gyermekvállalási kedvet inkább a családok szociális védelmének növelésével, különböző kedvezményekkel, illetve a fiatalok számára előnyös lakásprogramok bevezetésével lehetne növelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.