Negyvenhatan haltak meg az terror miatt

Merényletsorozat Irakban - Az al-Kaida magára vállalta

Az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya vállalta magára szerdán az ország nyolc városában előző nap elkövetett, 46 halálos áldozatot követelő merényletsorozatot.

2012.03.21 10:38MTI

A szervezetnek egy iszlamista honlapra feltett közleménye szerint az Iraki Iszlám Állam meg akarta mutatni, hogy milyen gyengék az iraki kormánynak az Arab Liga jövő heti bagdadi csúcstalálkozója előtt hozott biztonsági intézkedései .
   
Az Irak elleni amerikai invázió 9. évfordulóján hat óra leforgása alatt végrehajtott fegyveres támadások és pokolgépes merényletek legalább 46 ember halálát okozták kedden, a sebesültek száma a 200-at is meghaladta.
   
Legalább 16 robbanás történt az ország különböző pontjain. A legsúlyosabb merénylet a síiták szent városában, Kerbelában történt, ahol két robbantás 13 embert ölt meg, és további 48-at megsebesített.
   
Közleményében az al-Kaida úgy fogalmaz, hogy "szunnita oroszlánok" célba vették "az együgyű kormány előkészületeit" az arab csúcstalálkozóra.
   
Az Arab Liga csúcsértekezletét húsz év óta először rendezik meg Irakban. Az értekezletre úgy tekintenek mint Irak első térségbeli szerepvállalására, és a bagdadi kormány igyekszik bebizonyítani, hogy országa a háborús évek után a normalizáció felé tart, továbbá képes szavatolni az arab világbeli vendégek biztonságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.