Falnak csapódott egy alagútban a jármű

Busztragédia Svájcban: huszonkét gyermek halt meg

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Valais (Wallis) kantonban; a szerencsétlenségben 28 ember, köztük 22 gyerek meghalt.

2012.03.14 07:30MTI

Huszonnégy gyerek megsérült a balesetben.
   
A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Sierre (Siders) városkánál egy alagútban egyelőre ismeretlen okból nekiütközött a falnak - jelentette az sda svájci hírügynökség szerda reggel a helyi hatóságokra hivatkozva. A busz mindkét sofőrje meghalt a balesetben.
   
A mentés egész éjszaka tartott. A sérülteket helikopterrel és mentőautókkal a környező kórházakba vitték. Két súlyos sérültet Lausanne-i egyetemi klinikára, egy harmadikat Bernbe szállítottak.
   
A zömmel 12 év körüli gyerekek - egy-egy iskolai osztály két flandriai településről, Lommelből és Heverleeből - síelni voltak Sierre körzetben Val d'Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba.
   
Elio Di Rupo belga miniszterelnök nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, miután értesült a balesetről. "Tragikus nap ez egész Belgium számára" - olvasható a kormányfő közleményében.
   
Elszörnyedésének adott hangot II. Albert belga király is, az udvar által közzétett nyilatkozatban. Az uralkodó találkozik az áldozatok családtagjaival.
   
Di Rupo délután - Kris Peeters flamand kormányfő és Steven Vanackere belga pénzügyminiszter kíséretében - a helyszínre utazik, miként a belga kormány az áldozatok családtagjainak az odautazását is biztosítja, a belga légierő két repülőgépét bocsátva rendelkezésre. A családtagok pszichológusok kíséretében érkeznek Wallis kantonba. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a hozzátartozóknak.
   
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke részvétnyilvánító üzenetet küldött a belga miniszterelnöknek. Ebben kitért arra: a tragikus balesetet különösképpen drámaivá teszi az a körülmény, hogy az áldozatok többsége gyermek. Az uniós vezető gyors felépülést kívánt a balesetben megsérülteknek.

Busztragédia Svájcban Fotó: MTI

 

Svájci ügyész: több mint kétszázan segítették a mentést

Szerdára virradóan nyolc órán keresztül több mint kétszáz ember vett részt a mentésben Svájc déli részén, Valais (Wallis) kantonban, ahol kedd este egy autópálya-alagút betonfalának ütközött egy belga turistabusz, amely 11-12 éves gyerekeket szállított - idézte a helyi ügyészt helyszíni riportjában a Le Matin című svájci napilap.

Egy helyi ügyész, Olivier Elsig átlátható vizsgálatot ígért.
   
Sajtótájékoztatón elmondta, az eddigi megállapítások szerint a jármű szinte új volt. A sofőrök előző nap érkeztek Svájcba Belgiumból, hogy hazavigyék a gyerekeket, és betartották az előírt pihenőidőt. Az utazást szervező belgiumi iroda megbízható cég hírében áll - közölte Brüsszelben a belga kormány egyik minisztere.
   
A svájci ügyész tájékoztatása szerint a biztonsági övekkel felszerelt busz az alagútban, ahol 100 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, egyelőre ismeretlen okból nekiütközött a jobb oldali útpadkának, és - szintén a haladási irány szerinti jobb oldalon - egy segélyhívó beszögellésben frontálisan nekiütközött a falnak.
   
A riasztás 21 óra 15 perc körül futott be. Összesen nagyjából 200 ember, 100 mentő, 60 tűzoltó, 30 rendőr, 15 orvos és három pszichológus vett részt a mentésben, amely több mint nyolc órán át tartott.
   
Az ütközés erejét jelzi, hogy a buszon utazó 52 emberből senki nem maradt sértetlen. A sérülteket 12 mentőautóval és nyolc helikopterrel szállították kórházba.

Huszonkét gyermek vesztette életét a balesetben Fotó: MTI

 

Egyelőre rejtély, hogy mi okozhatta a tragédiát - belga közlések

Egyelőre rejtély, hogy mi okozhatta a belga busz kedd esti svájci balesetét, amelyben 28 ember, köztük 22 gyerek meghalt, 24 gyermek pedig megsérült.

Brüsszeli közlés szerint a sofőrök nem lehettek kimerültek, a busz pedig minden korszerű biztonsági felszereléssel el volt látva.
   
A mentés egész éjszaka tartott.
   
A zömmel 11-12 éves gyerekek - egy-egy iskolai osztály két flandriai településről, Lommelből és Heverleeből - síelni voltak Sierre körzetben Val d'Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba.
   
Melchior Wathelet, a belga közlekedési minisztérium államtitkára elmondta: a két sofőr a végzetes út előtti napon érkezett az indulás helyszínére, és az esti indulást megelőzően az egész napot ott töltötték, minden jel szerint betartották a kötelező pihenő időre vonatkozó előírásokat.
   
A gyerekek odautazása is éjszaka történt.
   
Wathelet szerint a busz minden korszerű biztonsági felszereléssel el volt látva. Az államtitkár szavaiból kitűnt: azt nem tudni, hogy minden utas be volt-e kötve.   
   
Az érintett belga utazási iroda - az aarschoti székhelyű Top Tours -, amely az utat szervezte, kifejezetten svájci és olaszországi sítúrákra szakosodott, kifogástalan hírnevű cég. A Top Toursnak 14 autóbusza van, minden sofőrje speciális kiképzést kapott alpesi körülmények közti autóvezetésből.
   
Elio Di Rupo belga miniszterelnök nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, miután értesült a balesetről. "Tragikus nap ez egész Belgium számára" - olvasható a kormányfő közleményében.
   
Elszörnyedésének adott hangot II. Albert belga király is, az udvar által közzétett nyilatkozatban. Az uralkodó találkozik az áldozatok családtagjaival.
   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.