Lavrov szerint az al-Kaidához kerülhetnek

Szíria - Ki lő majd a ellenzéknek szánt fegyverekkel?

Az orosz külügyminiszter közölte: Moszkva nem zárja ki, hogy a szíriai ellenzéknek szánt fegyverek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kerülnek.

2012.03.13 14:45MTI

Szergej Lavrov New Yorkból, az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről visszatérve Fülöp-szigeteki kollégájával tárgyalt az orosz fővárosban - jelentette Kegyes Csilla.
   
Lavrov a megbeszélést követő tájékoztatón kijelentette: jelentések szólnak az al-Kaida szíriai jelenlétéről, s ezek a jelentések minden bizonnyal helytállóak. Így attól lehet tartani, hogy a terrorszervezethez kerülnek az ellenzéknek küldött fegyverek. Hozzátette, hogy ezek között nem csak könnyű lőfegyverek, hanem komoly nehézfegyverek is vannak, amelyek bizonyos csoportok közvetítésével a Szíriával szomszédos országokon keresztül jutnak el a felkelőkhöz.
   
Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese eközben arról beszélt Moszkvában újságíróknak, hogy országa teljesíti a Szíriába irányuló orosz fegyverszállításra vonatkozó korábbi megállapodásokat. Cáfolta, hogy  orosz katonai tanácsadók és különleges megbízással orosz egységek lennének Szíriában. Vannak azonban műszaki szakemberek, akik megtanítják a helyieket a  haditechnika használatára.  
   
Lavrov külügyminiszter a moszkvai sajtóértekezleten Szíriáról szólva, s egy sor politikust és országot bírálva úgy fogalmazott: "felveszik a propagandista szemüveget, és azon keresztül tekintve a világra minden nap csak az egyik felet szidják, és a másiknak a felfegyverzésére szólítanak föl".
   
Az orosz diplomácia vezetője ugyanakkor elégedetten állapította meg, hogy - mint mondta - egy sor ország megérti: fel kell hagyni az ultimátumokkal a szíriai rendezés során. Oroszország nyugati és arab partnerei a nyilvánosság előtt fekete-fehérben ábrázolják a szíriai helyzetet, a zárt tárgyalásokon ugyanakkor gyakorlatiasan közelítik meg a kérdést, és elismerik, hogy a helyzet sokkal bonyolultabb - jelentette ki moszkvai tájékoztatóján Szergej Lavrov, aki nagy reményeket fűz Kofi Annannak, az ENSZ különmegbízottjának küldetéséhez.
   
Hétfőn New Yorkban a Szíriában dúló erőszak leállítását sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára, Oroszország pedig összetűzött az Egyesült Államokkal és annak európai szövetségesével abban a kérdésben, hogy miként vessenek véget az erőszak terjedésének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.