Kinyírták a telefonálást Kaliforniában

Tiltják a mobilozást: csökkent a balesetek száma

Számottevően csökkent a közúti balesetek száma Kaliforniában, miután megtiltották, hogy az autósok vezetés közben telefonálhassanak.

2012.03.06 12:04MTI

Három és fél év telt el a tilalom bevezetése óta, és 22 százalékkal kevesebb halálos baleset következett be. Azoknak a karamboloknak a száma, amelyek egyértelműen mobilozás miatt történtek, 47 százalékkal csökkent. Az összevetéshez az adatokat a tilalom bevezetését - 2008 júliusát - megelőző két évből, illetve az azt követő két esztendőből vették a Kaliforniai Egyetem közlekedésbiztonsági elemzői.

Egy másik, ugyancsak kaliforniai tanulmány arra jutott, hogy amióta tiltott a mobilhasználat, az autósok a megengedett, kihangosítós telefonokon sem beszélnek annyit. A balesetek száma annak ellenére apadt, hogy nőtt a vezetés közbeni telefonálás miatti büntetések száma.

2009-ben 301 ezer bírságot szabtak ki a rendőrök, 2011-ben viszont 460 ezret. A jelenlegi alapbüntetés 20 dollár - még 5 ezer forint sincs -, ám a bírósági és egyéb költségek révén akár 159 dollárjába is kerülhet a szabálysértés az autósnak. Doug LaMalfa szenátor szerint a rendőröknek nemcsak a telefonáló autósokat kellene büntetniük, hanem a szemüket festő, szájukat rúzsozó, borotválkozó vagy CD-ét cserélőket is, ha emiatt hibáznak vezetés közben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.