Irán

A legfelsőbb bíróság megsemmisítette egy amerikai halálbüntetését

Az iráni legfelsőbb bíróság hétfőn megsemmisítette azt a halálbüntetést, amelyet egy iráni származású amerikai állampolgárra szabtak ki, és új eljárást rendelt el az ügyében - jelentette a Fársz félhivatalos hírügynökség.

2012.03.05 15:35MTI

A teheráni forradalmi törvényszék januárban kémkedésért ítélte halálra Amir Mirzai Hekmatit.

A 28 éves férfi az Egyesült Államokban született iráni családban, kettős állampolgár volt. Tengerészgyalogosként szolgált az amerikai hadseregben, s tavaly decemberben Iránba utazott, hogy meglátogassa nagymamáját, de ott letartóztatták. A forradalmi törvényszék bűnösnek találta "ellenséges országgal való együttműködésben és a CIA javára végzett kémtevékenységben".

Az iráni igazságügyi hatóságok közlése szerint a vádlott beismerte, hogy kapcsolatban állt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel, és azt a feladatot kapta, hogy beférkőzzön az iráni hírszerzési minisztériumba.

Az amerikai kormányzat kezdettől fogva határozottan cáfolta, hogy a fiatalember a CIA-nak kémkedett volna. Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője úgy vélte, hogy a teheráni rezsim története bővelkedik olyan esetekben, amikor hamisan kémkedéssel vádoltak meg embereket, vallomást erőszakolva ki belőlük, illetve olyan ügyekben is, amikor politikai indíttatásból tartottak fogva amerikaiakat.

Az 1979-es iráni iszlám forradalom óta Hekmati az első amerikai állampolgár, akit halálra ítéltek a perzsa államban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.