"Jogunk van önállóan dönteni"

A halálbüntetés visszaállítását követelték Lengyelországban és Bulgáriában

A halálbüntetés visszaállítását követelte Bulgáriában a nacionalista Ataka párt és Lengyelországban a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS). A balkáni országban pénteken elbukott a parlamentben ez a javaslat.

2011.11.25 16:45MTI

Nincs olyan EU-s előírás, amely tiltaná a halálbüntetés visszaállítását - érvelt pénteken Varsóban a legerősebb lengyel ellenzéki párt vezetője, volt kormányfő.
   
A jobboldali PiS a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés esetében módosítaná a lengyel büntető törvénykönyvet. "Szuverén ország vagyunk, jogunk van önállóan dönteni" - mondta Jaroslaw Kaczynski. Néhai ikertestvére, a tavaly légi balesetben meghalt korábbi elnök, Lech Kaczynski még igazságügyi miniszterként szintén követelte a halálbüntetés visszaállítását Lengyelországban.
   
Bulgáriában a nacionalistáknak arról a javaslatáról szavazott a parlament, hogy néhány különösen súlyos bűntett esetén a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés helyett szabjanak ki halálbüntetést. A 240 fős törvényhozásban még az Ataka 15 fős frakciója sem támogatta a javaslatot, csak kilenc képviselő voksolt mellette.
   
Bulgáriában hivatalosan 1998-ban törölték el a halálbüntetést. Utoljára 1989. november 4-én hajtottak végre kivégzést a balkáni országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.