Nem lesz "udvariassági találkozó"

Orbánnal bezzeg találkozott Merkel, de Hollande-ot nem fogadja?

Martine Aubry, a francia Szocialista Párt (PS) főtitkára azt mondta: Angela Merkel német kancellár tényleg jelezte, hogy nem kívánja fogadni Francois Hollande-ot, a francia baloldal elnökjelöltjét.

2012.03.05 11:36MTI

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint Hollande "udvariassági találkozót" kért Merkeltől, aki ezt visszautasította.
   
Aubry ugyanakkor óva intett az ügy túlértékelésétől. "Tény, hogy ilyen még nem történt (...) de nem kell felfújni, senkinek nincs kétsége afelől, hogy Nicolas Sarkozy mindenekelőtt a konzervatívok jelöltje" - fogalmazott a baloldali pártvezető.
   
A berlini kormány vasárnap cáfolta a Der Spiegel című német hetilap értesülését, miszerint négy európai uniós konzervatív vezető megállapodott: nem fogadják a francia szocialisták elnökjelöltjét. A beszámoló szerint a konzervatív kormányfőket felháborította, hogy Hollande - akinek a közvélemény-kutatások szerint jó esélye van arra, hogy megnyerje a választást Sarkozy jelenlegi államfővel szemben - közölte: megválasztása esetén felülvizsgálja a frissen elfogadott uniós fiskális paktumot.
   
Francois Baroin pénzügyminiszter hétfőn kijelentette, már csak azért sem alakulhat ki Hollande-ellenes front Európában, mert a szocialista jelölt teljesen "ismeretlen" külföldön. "Nehezen képzelek el egy államfői tengelyt Francois Hollande ellen, aki, valljuk meg az igazat, ismeretlen a nemzetközi és európai színtéren" - közölte Baroin.
   
A PS részéről azonban több vezető politikus is hevesen tiltakozott az állítólagos bojkott ellen. Jean-Christophe Cambadélis, a párt európai és nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára például "kevéssé barátságosnak, kevéssé elfogadhatónak és nem túl kifizetődőnek" nevezte "választási szempontból" Merkel lépését. "Nem valószínű, hogy a kancellár ellenséges magatartása pozitív visszhangra talál állampolgáraink körében, egyébként vakmerően kockáztat" - fogalmazott Cambadélis.
   
A baloldali politikus csípősen hozzátette: "Akkor meg miért indította Angela Merkel ezt a kampányt, miközben Orbán Viktort érintően nem volt ilyen szeszélye?"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.