Egymaga döntött

Hatalmas csapás: Wulff magára hagyta Merkelt

A német államfő lemondása nemcsak a legmagasabb közjogi méltóság hivatalára jelent csapást, de Angela Merkel kancellárra is, aki 2010 tavaszán egymaga döntött a szintén váratlanul távozott előző szövetségi elnök utódának kijelöléséről.

2012.02.17 13:35MTI

Christian Wulff körül hetek óta fogyott a levegő, a végső lökést a hannoveri ügyészség csütörtök esti közleménye adta meg. A mentelmi jog feloldását célzó ügyészségi lépés példátlan az államfői hivatal 63 éves történetében - Wulff ezt inkább nem várta be, hanem önként távozott posztjáról. A lemondás egy két hónapja dúló küzdelem végére tesz pontot.

A sajtó - nevezetesen a legnagyobb példányszámú országos német napilap, a Bild - december közepén szellőztette meg Wulff lakásvásárlási kölcsönét. Ez elindította azt a lavinát, amely végül képletesen szólva maga alá temette a magas, jó kiállású kereszténydemokrata politikust.

Wulff távozása a politika színpadáról csak azoknak meglepetés, akik alábecsülik a német sajtó és a közvélemény erejét. A gyanús ügyek napvilágra kerülése - amelyben nagy szerepet játszottak helyi és országos lapok -, az államfő által "szalámizva", szeletenként beismert kínos tények súlya végül már akkora nyomással nehezedett a szövetségi elnökre, hogy jobbnak látta bedobni a törülközőt. A döntő lökést ehhez kétségkívül a hannoveri ügyészség csütörtök esti közleménye adta meg.

Arra, hogy jogosulatlan előnyszerzés, illetve előnyhöz juttatás gyanúja miatt a hatóság kezdeményezi a szövetségi elnök mentelmi jogának felfüggesztését, még nem volt példa az NSZK és az államfői hivatal 63 éves történetében. Egy ilyen lépés, majd az azt követő ügyészségi vizsgálat nehezen jóvátehető kárt okozott volna a legmagasabb közjogi méltóság tekintélyének - vélik megfigyelők.

A szövetségi elnök lemondása kínosan érinti a német kancellárt is. Angela Merkel ugyanis pártja korifeusaival sem konzultálva, más személyi javaslatokat figyelmen kívül hagyva jelölte az államfői posztra Wulffot, amikor 2010 májusában váratlanul lemondott az előző elnök, Horst Köhler.

Merkel igazi macchiavellista módra cselekedett, húzásának mozgatórugója egybehangzó vélekedés szerint az volt, hogy megszabaduljon azoktól a CDU-n belüli vetélytársaitól, akik középtávon veszedelmessé válhattak (volna) pártelnöki és kancellári pozíciójára.

Wulffnak - aki akkor már hét éve állt az alsó-szászországi tartományi kormány élén, s általános megítélés szerint az uniópárt "fiatal vadjai", tartományi "fejedelmei" közé tartozott - az államfői posztra történt jelölésével Merkel az utolsó potenciális vetélytársától is megszabadult. Már korábban "kilőtte" Günther Oettinger baden-württembergi miniszterelnököt, akiből energiaügyi EU-biztost csinált Brüsszelben.

További két riválisa közül Jürgen Rüttgers észak-rajna-vesztfáliai kormányfőt a 2009. májusi tartományi választáson elszenvedett súlyos vereség takarította el az útból, míg a negyedik vetélytárs, Roland Koch hesseni miniszterelnök 2010 tavaszán önként távozott a politikából, az üzleti életben folytatva pályafutását. Az önkényesen hozott személyi döntés utólag bumerángnak bizonyult. Ennek tudatában van maga Merkel is, aki 2010 májusában lesöpörte az asztalról a pártvezetőségnek azt a tétova kezdeményezését, hogy a tapasztalt, veterán Wolfgang Schäuble, a szövetségi kormány akkori belügyminisztere legyen a CDU/CSU jelöltje az államfői tisztségre. Akkor az ellenzéki pártok közül a szociáldemokraták és a Zöldek a Stasi-irattár korábbi vezetője, Joachim Gauck mögött sorakoztak fel.

Jelöltjük olyannyira elfogadott volt még az ellentábor soraiban is, hogy a szövetségi közgyűlésben - ez a testület választja meg a német államfőt - Wulff végül csak a harmadik szavazási fordulóban kerekedett felül vetélytársán. A szövetségi elnök december óta húzódó afférja során Merkelt megcsalta politikai szimata. Hiába lett egyre zajosabb a hullámverés Wulff ilyen-olyan gyanús ügyei körül, a kancellár rendre "teljes bizalmáról", majd "maximális bizalmáról" biztosította azt az embert, akit az ő akarata juttatott a legmagasabb közjogi tisztségbe.

A hannoveri ügyészség csütörtöki bejelentésére viszont nem reagált a kancellári hivatal; tapasztalt megfigyelők ebben már annak a jelét látták, hogy Merkel is "kihátrál" Wulff mögül. Utóbbinak pedig így nem maradt más választása, mint a távozás a Bellevue kastélyból. Merkel a jelek szerint tanult a Wulffnak köszönhetően elszenvedett kudarcból.

Erre enged következtetni az a pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentése, amely szerint az ellenzékkel történő egyeztetés útján kíván jelöltet állítani az államfői posztra. Nem kizárt, hogy ismét szóba kerül az országos tekintélynek és népszerűségnek örvendő Gauck személye.

Őt már 2010 júniusában is számos konzervatív küldött támogatta voksával a szövetségi közgyűlésben megrendezett választás első, majd második fordulójában.

Egy konszenzusos államfő mindenképpen jót tenne a német társadalomnak és a politikai osztálynak. Először és utoljára 1989-ben volt példa arra, hogy az akkor ellenzékben lévő szociáldemokraták nem állítottak ellenjelöltet a második mandátumáért ringbe szálló, először a CDU színeiben megválasztott elnökkel szemben. Az illetőt Richard von Weizsäckernek hívták. Emberségével, polgárközeli magatartásával, a múlt kollektív bűneiért érzett és mutatott őszinte megbánásával, az egykori ellenségek felé kinyújtott békejobbjával bel- és külföldön a legnépszerűbb államfője lett Németországnak. Wulff csetlése-botlása után ismét ilyen karakterű elnökre volna szüksége az országnak, a németeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.