Nagyon megy

Romney győzött a Wyomingban

Mitt Romney kapta a legtöbb szavazatot a Wyoming államban egész februáron át tartó republikánus jelöltállító gyűléseken.

2012.03.01 18:46MTI

Romney a szavazatoknak a 39, Rick Santorum a 33, Ron Paul a 20, Newt Gingrich pedig alig a 8 százalékát kapta. Arizona és Michigan után Wyoming a harmadik állam, ahol Romneynak ezen a héten győznie sikerült.
   
A 600 ezresnél kisebb lakosságú Wyomingban mindössze kétezren vettek részt a gyűléseken, amelyek eredménye próbaszavazásnak számít; a republikánusok augusztusi jelöltválasztó országos konvenciójára küldendő 26 delegátus személyéről a később megtartandó megyei pártgyűlések döntenek majd.
   
A küldötteken az elnökjelölt-aspiránsok a leadott szavazatok függvényében osztozkodnak majd, így Wyomingból a CNN kalkulációja szerint Romney 10, Santorum 9, Paul 6, Gingrich pedig 1 szavazatra számíthat. A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez a konvención összesen 1144 voksra lesz majd szükség. Az eddigi fordulók alapján a hírtelevízió számítása szerint Romney 181, Santorum 61, Gingrich 39, Paul pedig szavazatra számíthat.
   
A négy elnökjelölt-aspiránsból az államok közül a legközelebb Washington választ majd; a szombati jelöltállító gyűlésektől elvileg 40 mandátum sorsa függ (az állam 3 további küldöttjének személyét nem befolyásolják a leadott szavazatok). Ebben az államban azonban csakúgy, mint Wyomingban, a helyi pártszervezet próbaszavazásnak tekinti majd a megméretés eredményét, s a delegátusok konkrét személyéről csak júniusban határoznak.
   
Washingtonban a PPP közvélemény-kutató intézet múlt heti felmérése szerint Santorum 38 százalékos támogatottsággal vezetett a 27 százalékon álló Romneyval szemben, ám szakértők szerint az utóbbi politikusnak az ezen a héten elért "mesterhármasa" jelentős változást idézhet elő az ottani hangulatban.
   
Az igazi nagy csata a március 6-i "szuperkeddre" várható, amikor 10 államban szavaznak majd arról a republikánusok, hogy ki legyen novemberben Barack Obama hivatalos kihívója, további egyben pedig ezen a napon megkezdődik a véleménynyilvánítás. Ezen a napon összesen 419 delegátus sorsa dől el.
   
Az előrejelzések szerint vélhetően a "szuperkedd" sem fogja eldönteni, hogy ki a republikánus jelöltállítási küzdelem egyértelmű favoritja. Romney a Gallup szerint az előválasztási kampány kezdete óta immár negyedszer ragadta magához az országos vezetést az aspiránsok között, de továbbra sem sikerült kiterjesztenie támogatói bázisát a legkonzervatívabb szavazókra.
   

A The Wall Street Journal csütörtöki előrejelzése szerint vegyes eredmény várható: Romney Massachusettsben - ahol kormányzó volt - Virginiában, Vermontban és Idahóban, Santorum Tennessee-ben, Oklahomában és Ohióban, Paul Alaszkában és Észak-Dakotában, Gingrich pedig az általa egykor a szövetségi törvényhozásban képviselt Georgiában áll jól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.